Hipertensiunea arteriala reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitate la nivel mondial, depășind chiar fumatul, fiind, așadar, o condiție care predispune la multiple comorbidități.
Tensiunea arterială normală crește de-a lungul vieții, de la aproximativ 64/40 mmHg la nou-născut la 120/80 mmHg la adultul sănătos.
Crește, fiziologic, în timpul exercițiului fizic susținut, cât și în condiții de emoții și stres. De asemenea, valorile tensiunii variază de la o persoană la alta.
Citeste si: Steatoza hepatică sau ficatul gras – Când devine urgență
Hipertensiunea arteriala valori
Tensiunea arterială normală trebuie să fie mai mică de 130/80 mmHg. Prima componentă este tensiunea arterială sistolică, cea de-a doua este componenta diastolică.
- Tensiunea arterială normal înaltă are valori între 130-139 cu 80-89 mmHg.
- Hipertensiunea arteriala de grad 1 – 140-159 cu 90-99 mmHg
- Hipertensiunea arteriala de grad 2 – 160-179 cu 100-109 mmHg
- Hipertensiunea severă este considerată peste 180/110 mmHg.
- Mai există cazuri de hipertensiune sistolică izolată, cu valori sistolice peste 140 mmHg, cu valori diastolice sub 90mmHg.
Citeste si: Pancreatita Cronica: cauze, simptome, tratament
Întrebări frecvente
Hipertensiunea arteriala este boala cronica?
Da, hipertensiunea arteriala este o boală cronică, odată dezvoltată, va necesita modificarea stilului de viață sau tratament permanent.
Scopul tratamentului este de a reveni la valori normale ale tensiunii, ce vor trebui monitorizate în continuare și, de regulă, ținute sub control prin medicație (în doze mici).
Lipsa aderenței la tratament sau reîntoarcerea la stilul de viață anterior, chiar dacă valorile s-au normalizat, vor duce la creșterea, din nou, a hipertensiunii, cu același risc de complicații.
Citeste si: Astm Bronsic – Ce trebuie să știi despre această boală
Cum se manifesta hipertensiunea arteriala?
Majoritatea persoanlor care au tensiunea arterială crescută nu prezintă niciun simptom, chiar la valori foarte mari ale tensiunii.
De cele mai multe ori, aceasta este descoperită întâmplător, în cursul unor investigații de rutină.
Simptomele care pot apărea sunt:
- durerile de cap, în zona cefei
- sângerări nazale
- dificultăți în respirațiedureri în piept
- palpitațiistare de oboseală sau confuzie
- tulburări de vedere
- apariția sângelui în urină.
Totuși, acestea sunt simptome nespecifice, care pot apărea în multe alte patologii, iar în hipertensiune apar mai curând în cazuri severe.
Este recomandat să mergi imediat la medic pentru investigații atunci când ai simptome ale hipertensiunii, iar dacă ai acasă un aparat electronic de măsurare a tensiunii, o poți măsura în timpul în care apar simptomele. Măsoar-o, de preferabil, la ambele brațe și notează valorile.
De ce apare hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea este o boală a îmbătrânirii. Diagnosticarea ei la persoane sub 30 de ani este rară și impune existența unei cauze subiacente.
Cause principală o reprezintă rigidizarea arterelor odată cu vârsta (proces ce poartă numele de arterioscleroză).
Hormonii sexuali feminini, estrogenii, protejează împotriva creșterii tensiunii arteriale până la menopauză. De aceea, incidența hipertensiunii este mai mică la femei decât la bărbați până la vârsta menopauzei, după care prevalența între sexe se egalizează. De asemenea, rasa neagră este mai predispusă la această condiție.
Factori de risc care predispun hipertensiunea arteriala
- obezitatea
- sedentarismul
- fumatul
- consumul excesiv de alcool
- consumul excessive de sare
- utilizarea unor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene
- consumul de droguri illicite (cocaina)
- istoricul familial de hipertensiune
Există anumite cauze care pot duce la hipertensiune secundară, cum ar fi boala de rinichi sau tumori ale glandelor suprarenale, precum și sarcina sau tratamentul cu contraceptive orale.
Hipertensiunea arteriala tratament
Tratamentul se va stabili de către medic, existând multiple opțiuni de tratament.
În primul rând, modificarea stilului de viață este un factor important, recomandat tuturor pacienților, indiferent de gradul bolii sau de durata acesteia, având un efect comparativ cu medicația.
Scăderea consumului de alcool și renunțarea la fumat. Reducerea aportului de sare sub 6g/zi, dieta echilibrată, bazată pe fructe și legume proaspete, cu un aport scăzut de grăsimi au un rol extrem de important.
Pacienților li se recomandă un stil de viață activ, cu efectuarea exercițiilor fizice regulate (30 de minute pe zi, chiar și de mers pe jos) și evitarea sedentarismului si pentru a evita hipertensiunea arteriala.
Pierderea în greutate la pacienții supraponderali este esențială pentru a preveni hipertensiunea arteriala, de aceea, în cazuri de obezitate severă, se poate apela chiar la chirurgie bariatrică.
Tratamentul medicamentos poate fi alcătuit din unul sau mai multe medicamente (în funcție de severitate). De regulă, sunt recomandate 3 medicamente din clase diferite, în doze mici.
Clasele de antihipertensive sunt:
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau antagoniști ai receptorilor de angiotensină II
- blocante de canale de calciu
- diuretice
- betablocante
- alfablocante
- medicamente cu efect central.
Cel mai des, tratamentul de hipertensiune arteriala este alcătuit dintr-o combinație a primelor 3 clase.
Cand sa mergi de urgenta la medic daca suferi de hipertensiune arteriala?
Criza hipertensivă este o urgență medicală, presupunând creșterea rapidă la valori mari ale tensiunii arteriale, ce poate duce la complicații acute, amenințătoare de viață (cum ar fi AVC sau infarct miocardic acut).
Mergi de urgență la medic dacă ai unul dintre următoarele simptome:
- durere de cap extrem de severă, însoțită de confuzie sau tulburări de vedere
- durere în piept importantă, ce durează mai mult de 20-30 de minute, mai ales dacă nu ai mai avut angină pectorală
- grețuri, vărsături
- dificultăți ale respirației
- convulsii
- stare de leșin/ piercer a conștienței
- anxietate importantă
Acestea reprezintă niște semnale de alarmă ce nu trebuie neglijate. Tratamentul crizei hipertensive se face intravenos și presupune spitalizare.
Analize in caz de hipertensiune arteriala
Atunci când ai suspiciunea dezvoltării hipertensiunii arteriale, vei avea nevoie de teste suplimentare de confirmare (dincolo de simpla măsurare a tensiunii arteriale în cabinet, căci aceasta poate fi izolată, adică un episod unic și nu o boală).
De aceea, în clinica Dr. Aljobory Timisoara, poți avea parte de:
Monitorizarea tensiunii arteriale în ambulator, pe durata a 24 de ore, o metodă eficientă de confirmare a diagnosticului.
Astfel, tensiunea arterială va fi măsurată la intervale regulate pe parcursul a 24 de ore, putând fi observate comportamente diferite de creștere sau scădere a valorilor în diferite perioade ale zilei.
Electrocardiogramă, necesară pentru a observa activitatea electrică a cordului.
Ecografia de cord, pentru a observa dacă există modificări la nivelul inimii.
Teste de laborator, ce pot depista diverse condiții predispozante sau modificări (prezența diabetului zaharat, a valorilor crescute de colesterol sau trigliceride, prezența sângelui în urină etc).
Dacă diagnosticul este confirmat, se recomandă efectuarea unor investigații pentru a evalua existența unor leziuni de organe țintă (organe care se deteriorează, în timp, în prezența hipertensiunii: rinichi, ochi, inima, sistem nervos central).
De exemplu, se pot efectua examene oftalmologice de fund de ochi, teste specifice de urină pentru funcția rinichilor.
De asemenea, în anumite cazuri pot fi necesare teste suplimentare, atunci când se suspicionează o altă cauză ce duce la hipertensiune secundară.
Clinica Dr. Aljobory din Timisioara îți stă la dispoziție pentru efectuarea tuturor investigațiilor necesare, pentru un diagnostic corect și complet.
Cum se desfasoara o consultatie?
În primul rând, medicul va sta de vorbă cu tine pentru a afla despre stilul tău de viață, simptome, istoric medical, alte boli existente sau medicamente pe care le iei în prezent.
De asemenea, te va întreba despre simptome, valori cunoscute ale tensiunii (precum cea mai mare înregistrată), durata bolii (de când știi că ai dezvoltat hipertensiune).
Ulterior, îți va fi măsurată tensiunea arterială, de regulă la ambele brațe, putând fi efectuate mai multe măsurători (cel puțin 2).
Medical va stabili necesitatea unor investigații suplimentare, precum cele de mai sus și după rezultatul acestora, veți discuta împreună un plan concret de tratament, precum și modificările pe care trebuie să le adopți în stilul de viață.
La clinica Dr. Aljobory Timisoara găsești specialiști în toate domeniile medicale care îți pot fi de folos și poți beneficia de mai multe consulturi pentru o evaluare completă a tuturor organelor ce pot avea de suferit.
De asemenea, îți stăm la dispoziție pentru orice întrebări suplimentare. Relația medic-pacient este extrem de importantă și ne bazăm pe încredere reciprocă, fiind deschiși la a îți explica tot ce ai nevoie pentru succesul tratamentului tău.
Cum se poate preveni hipertensiunea arteriala?
Poți preveni hipertensiunea arteriala printr-un stil de viață sănătos. Așa cum am menționat anterior, în capitolul de tratament, poți aborda:
- scăderea în greutate, un factor extrem de important
- dieta, consumând multe fructe, legume, fibre și cereale integrale, un aport redus de grăsimi și de sare.
- exercițiul fizic de tip cardio, care ajută funcționarea bună a vaselor de sânge. Adoptă un stil de viață activ pe timpul zilei și evită sedentarismul. Se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică săptămânal.
- renunță la fumes și la consumul de alcool.
- găsește metode prin care să reduci stresul.
Riscurile și complicațiile in hipertensiune arteriala
Hipertensiunea arterială netratată poate duce la boală coronariană ischemică, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boală arterială periferică, anevrisme aortice, boală cronică de rinichi, demență vasculară.
O tensiune arterilă ținută sub control poate preveni progresia bolii și dezvoltarea unor astfel de complicații.
Hipertensiunea arteriala in sarcina
Hipertensiunea arteriala în sarcină reprezintă creșterea tensiunii arteriale după 20 de săptămâni de sarcină, la o pacientă ce nu a avut această patologie anterior. În majoritatea cazurilor, tensiunea va reveni la normal în maxim 12 săptămâni după naștere.
Preeclampsia reprezintă o creștere bruscă și importantă a tensiunii arteriale în sarcină (de regulă în ultimul trimestru) sau în apropierea momentului nașterii (înainte sau după), ce asociază leziuni de organe precum rinichi sau ficat, precum și apariția proteinelor în urină.
Pacienta poate dezvolta edeme ale feței și membrelor superioare, dureri semnificative de cap, tulburări de vedere, dureri abdominale sau dificultăți în respitație.
Preeclampsia poate da complicații severe dacă nu este diagnosticată și tratată, atât asupra mamei (leziuni importante de ficat, rinichi, creier sau alte organe, boli de inimă, eclampsie – ce presupune afectarea funcției cerebrale cu apariția convulsiilor și comei), cât și asupra copilului (greutate scăzută la naștere, probleme în dezvoltarea fătului, ruptură de placentă, naștere prematură).
Monitorizarea atentă a gravidei cu hipertensiune de sarcină este esențială. Medicul poate decide un tratament pentru controlul tensiunii arteriale și prevenirea convulsiilor, iar în sarcini aflate peste 37 de săptămâni, se poate stabili nașterea prin cezariană, mai devreme.
Te așteptăm cu drag să ai parte de o experiență caldă și deschisă cu medicii noștri, unde să vii cu încredere pentru toate investigațiile de care ai nevoie.
Vei pleca de la noi cu un plan concret de tratament, stabilit de comun acord și toate detaliile necesare pentru a îți schimba stilul de viață și a reuși să reduci valorile tensiunii arteriale pentru scăderea riscului de complicații pe termen lung.