
Ce este steatoza hepatica?
Steatoza hepatică, recunoscută și sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic, reprezintă o acumulare de țesut gras în ficat și este o boală ce apare la persoane care nu consumă, sau consumă cantități foarte mici de alcool.
Evoluția naturală a bolii poate duce la steatohepatită non-alcoolică, o formă mai agresivă, ce se poate transforma în ciroză, cu apariția insuficienței hepatice, ajungând, de fapt, la o formă similară bolii hepatice produse de consumul excesiv de alcool.
Steatoza hepatică cauze
Cauzele steatozei hepatice nu sunt pe deplin înțelese și cunoscute, de asemenea nici progresia bolii către ciroză nu este concret documentată, înstrucât doar o parte dintre pacienți vor avea o astfel de evoluție.
Boala se asociază, însă, cu obezitatea, cu rezistența crescută la insulină, hiperglicemie sau diabetul zaharat de tip 2 și cu dislipidemie, adică nivel crescut de grăsimi în sânge (trigliceride în mod special, dar și acizi grași și colesterol), ce vor duce la depunerea de țesut gras în ficat.
Citeste si: Pancreatita Cronica: cauze, simptome, tratament
Steatoza hepatică simptome
Simptomele acestei condiții sunt mai degrabă nespecifice, de regulă boala este asimptomatică, descoperită întămplător la investigații de rutină.
Pacienții pot manifesta un disconfort/ durere ușoară în partea dreaptă a abdomenului superior și o stare de oboseală, astenie și greață.
În cazuri mai avansate, când boala progresează către ciroză, vor apărea semnele specifice ale acesteia:
- abdomen mărit de volum prin apariția ascitei
- vene proeminente la nivelul pielii abdominale
- splina mărită
- icter (colorație galbenă a pielii și ochilor)
- palme roșii
Steatoza hepatică tratament
Nu există un tratament dovedit care să înlăture boala, la momentul actual, cel mai facil tratament este modificarea stilului de viață.
Scăderea în greutate este prima măsură de luat în considerare, pentru a reduce nivelul de grăsimi din sânge și din organism, cât și starea de inflamație.
Evitarea sedentarismului și o activitate fizică moderată de 50 de minute, de 3 ori pe săptămână, sunt de mare ajutor pentru o viață sănătoasă. Asocierea unei diete potrivite, cu conținut redus de grăsimi, sare și glucide, ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea rezultatelor analizelor medicale.
Este recomandată renunțarea la fumat și evitarea alcoolului pentru a nu înrăutăți evoluția bolii.
Controlul diabetului este o parte importantă, va trebui să ai grijă la respectarea recomandărilor oferite de către diabetolog.
Steatoza hepatică complicatii
Complicația de temut în steatoza hepatică este evoluția la ciroză hepatică, ce presupune inflamația asociată cu fibroza țesutului hepatic, ce vor duce la afectarea funcțiilor acestuia.
Ciroza vine cu simptomatologia proprie (ascită, edeme, varice esofagiene, icter), dar poate evolua, mai departe, către cancer hepatic și insuficiență hepatică.
Steatoza hepatică regim alimentar
Regimul alimentar recomandat în steatoza hepatică este dieta de tip mediteranean, ce poate ajuta la reducerea nivelelor de grăsimi din sânge și înlocuirea grăsimilor alimentare cu elemente nutriționale sănătoase, antioxidanți și carbohidrați complecși.
Ce poți consuma?
- pește și fructe de mare
- carne slabă, de pasăre
- legume crude, fasole, năut, liste
- fructe în cantități mai reduse dacă ai nevoie să pierzi în greutate
- grăsimi sănătoase, precum avocado, ulei de măsline, nuci
- cereale
De asemenea, poți consuma alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi ceaiul verde, cafeaua, fructele de pădure, semințe, nuci, usturoi, fructe goji.
Alimente interzise
Este recomandat să eviți carnea grasă roșie, de porc sau de vită, dar chiar și carnea de găină de casă poate fi, uneori, bogată în grăsimi.
Evită brânzeturile și iaurturile cu conținut mare în grăsimi.
Prepară mâncarea la cuptor sau la aburi și evită cu orice preț prăjelile sau alimentele cu conținut mare de uleiuri.
Ar trebui să reduci cantitatea de dulciuri și de băuturi carbogazoase. Ai grijă la carbohidrați în general, mai ales dacă suferi de diabet.
Nu consuma alcool, pentru a nu înrăutăți evoluția bolii.
Cand sa mergi la medic de urgenta?
Mergi la medic dacă apar semne precum icterul, mărirea de volum a abdomenului sau apariția edemelor la nivelul picioarelor.
Cum decurge o consultatie?
Dacă există suspiciuni că ai putea avea steatoză hepatică și ai nevoie de mai multe investigații pentru un diagnostic corect și complet, te așteptăm în clinica noastră, unde poți beneficia de profesioniști în domeniul Medicină Internă și Gastroenterologie, iar la noi poți efectua toate analizele și investigațiile necesare la cele mai înalte standarde.
În primul rând, vei avea nevoie de un set complet de analize de sânge. Steatoza hepatică se ia în considerare la pacienți care au valori crescute ale transaminazelor serice (TGP, TGO, numite și AST/ALT) și GGT, reprezentând modificări ale unor enzime hepatice, ce apar atunci când ficatul tău este afectat.
De asemenea, de regulă, pacienții prezintă valori modificate ale grăsimilor în sânge, cu niveluri crescute de trigliceride și colesterol, deseori asociate hiperglicemiei sau diabetului zaharat.
Ulterior, se va efectua o ecografie abdominală, care poate decela modificări la nivelul consistenței hepatice prin apariția depozitelor de țesut adipos.
Severitatea bolii se poate constata prin metode non ivazive precum
- FIBROMAX ( o combinație între rezultatul unor determinări la analize de sânge: colesterol, trigliceride, glicemiea, GGT, TGO, TGP; alfa-2-macroglobulina, haptoglobina, apolipoproteina A1, bilirubina totală cu înălțimea, greutatea, vârsta și sexul pentru a evalua gradul afectării hepatice)
- FIBROSCAN-elastografie (un dispozitiv ultramodern pentru determinarea gradului de fibroză și stadializarea bolii hepatice)
Cele 2 teste sunt extrem de facile pentru diagnostic, determinarea severității și a evoluției bolii.
Biopsia hepatică se face extrem de rar, doar în cazuri selectate, la pacienți aflați la risc semnificativ de ciroză.
Sfaturi medicale sau concluzii
Un stil de viață sănătos este esențial pentru prevenția, dar și tratamentul steatozei hepatice. Un regim alimentar sănătos și echilibrat, cu cantitate redusă de grăsimi și bazat pe dieta mediteraneană, asociat cu sportul frecvent (sau orice activitate fizică, de exemplu mersul pe jos zilnic 30 de minute) și evitarea consumului de alcool sunt reguli de aur atunci când te confrunți cu această condiție.
Dacă vrei să aflii mai multe, clinica Aljobory din Timisoara îți stă la dispoziție pentru orice întrebare. Aici găsești o întreagă echipă de specialiști din toate domeniile și vom găsi împreună calea cea mai bună pentru a avea grijă de sănătatea și starea ta de bine. Programează-te la o consultație!
Nu uita, poți beneficia de servicii gratuite prin asigurări private (atât consult, cât și diverse proceduri).