Bolile inflamatorii intestinale (BII) cuprind două patologii cronice, de tip inflamator, ale tractului digestiv, și anume Colita ulcerativă și Boala Crohn.
Cele două sunt destul de similare în ceea ce privește simptomatologia, însă prezintă asemănări și deosebiri în ceea ce privește modul apariției și tratamentul.
Colita ulcerativă interesează doar straturile superficiale ale intestinului (mucoasă și submucoasă) și afectează doar colonul și rectul.
Boala Crohn este o afecțiune ce interesează întreg peretele și poate implica toate nivelurile tubului digestiv.
Articol recomandat:
Boala Crohn cauze
Cauzele prin care apar aceste boli sunt necunoscute, ambele patologii survenind în urma unor combinații de factori genetici, imunologici, infecțioși și de mediu, care generează dereglări la nivelul mucoasei.
Pot fi implicați agenți de tipul bacteriilor, virusurilor sau antigenilor care induc o reacție imună a organismului împotriva tractului intestinal.
De asemenea, poate fi vorba și despre o reacție proprie autoimună a țesutului, dată de o disfuncție a sistemului imunitar.
Odată declanșat mecanismul, va continua necontrolat prin generarea inflamației și a ulcerațiilor la nivelul peretelui intestinal.
Articol recomandat: Gastrita – Cand sa mergi urgent la medicul specialist
Factori de risc in Boala Crohn
Factorii de risc implicați în apariția bolii sunt:
- istoricul familial (dacă ai un părinte, frate sau copil ce suferă de această condiție, crește riscul de a o dezvolta și tu)
- rasa albă este mai predispusă, iar incidența bolii este mai crescută în anumite comunități evreiești. Pe de altă parte, boala este neobișnuită în rândul afroamericanilor și amerindienilor.
- vârsta – cel mai frecvent, BII apar înainte de 30 de ani, deși este posibilă apariția bolii și în jurul vârstei de 50-60 de ani.
- fumatul, este un factor de risc important pentru Boala Crohn, în timp ce se pare că previne Colita Ulcerativă. Cu toate acestea, este recomandată renunțarea la fumat atunci când apar BII.
-medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, ce cresc riscul de dezvoltare a bolii sau înrăutățesc simptomatologia.
Boala Crohn simptome
Simptomele depind de localizarea și severitatea inflamației, existând de asemenea perioade de activitate a bolii ce alternează cu perioade de remisiune. Boala activă se manifestă prin:
- diaree
- scaune cu sânge
- dureri și crampe abdominale
- scădere în greutate
- scăderea apetitului alimentar
- oboseală, fatigabilitate
- febră
- anemie prin deficit de fier
Rar, pot apărea simptome precum:
- grețuri și vărsături
- dureri articulare
- erupții la nivelul pielii
- tulburări de vedere și ochi roșii, dureroși sau care prezintă prurit.
Complicații
Manifestările BII pot fi severe și pot duce la complicații:
- sângerări importante de la nivelul ulcerațiilor
- anemie severă sau predispoziția la formarea de cheaguri de sânge
- calculi renali, boală hepatică de tipul cirozei sau colangitei sclerozante primitive
- perforații sau rupturi ale peretelui intestinal
- stricturi (strâmtorare și obstrucție) la nivelul tubului intestinal/ stenoze
- fistule (formarea unor canale de comunicare anormale cu țesuturile in jur), în special perianale
- megacolon toxic (dilatare extremă a colonului, amenințătoare de viață)
- malnutriție, malabsorbție
- osteoporoză sau boala oaselor de sticla
Boala Crohn tratament
Tratamentul BII depinde de fiecare pacient, în funcție de tipul bolii, severitate și simptome. De aceea, nu este recomandată automedicația, ci apelarea la un medic specialist, care să îți ofere tot ce ai nevoie pentru a ameliora simptomele și a preveni apariția altor episoade severe.
Pentru controlul simptomelor și a inflamației, poate fi nevoie de:
- aminosalicilați, de tip sulfasalazină, mesalamină, care au rol antiinflamator
- corticosteroizi (prednison) și imunomodulatoare, ce acționează asupra sistemului imun. Tratamentele biologice modulează și ele semnalele ce provin de la sistemul imun și produc inflamație
- antibioticele, doar în caz de nevoie, dacă apar infecții sau abcese.
Ca tratament simptomatic, îți pot fi prescrise antidiareice, antiinflamatoare nesteroidiene, probiotice sau vitamine.
Tratamentul chirurgical
În cazul bolii Crohn, 7 din 10 persoane vor ajunge la tratament chirurgical, deoarece medicația nu va mai reuși să țină simptomatologia sub control. În acest caz, tehnicile chirurgicale au scopul de a elimina segmente de intestin afectate sever și reconectarea părților rămase sănătoase.
Cu toate acestea, aproximativ jumătate suferă recurențe ale bolii în 10 ani, care pot necesita din nou o intervenție.
În ceea ce privește Colita Ulcerativă, o treime din pacienți necesită tratament chirurgical după 30 de ani de boală, dar în acest caz, este curativ. Vor necesita, de asemneea, rezecția segmentelor afectate intens (colectomie= rezecția colonului sau proctocolectomie, când este implicat și rectul), cu refacerea continuității între anus și intestinul subțire.
Uneori poate fi necesară o ileostomă (intestinul subțire este scos temporar prin peretele abdominal, cu atașarea unei pungi speciale).
Boala Crohn prevenție
Nu există metode specifice prin care putem preveni apariția acestor boli. Fumatul pare a avea rol protector, preventiv împotriva Colitei Ulcerative, însă riscurile asupra sănătății depășesc cu mult un potențial beneficiu pe care l-ar avea asupra acestei boli, iar întreruperea fumatului va îmbunătăți sănătatea generală a tractului digestiv.
Totuși, se pare că stresul agravează simptomele, așa că ai putea să iei în considerare metode de a reduce stresul, precum:
- exerciții fizice ușoare și moderate regulate. Să rămâi activ fizic te ajută la ameliorarea depresiei și la funcționarea mai bună a tractului digestiv
- exerciții de relaxare și de respirație (yoga, meditație și alte tehnici).
Alte sfaturi pe care ți le putem oferi sunt:
- mănâncă mese mai mici și mai dese
- observă și notează dacă ai intoleranțe la diverse alimente (de exemplu, la lactoză), căci consumul lor poate agrava simptomatologia
- evită alimente picante, condimentate, foarte grase sau fibroase, de asemenea și lactatele, care au potențial inflamator.
- bea multă apă, scade aportul de cofeină, alcool și sucuri carbogazoase.
- dormi suficient, 7-8 ore pe noapte
Ce doctor tratează Boala Crohn?
Medicul căruia trebuie să te adresezi este gastroenterologul, care va fi alături de tine în toate etapele de diagnostic și tratament.
Cum decurge consultația?
Având în vedere faptul că ne confruntăm cu o simptomatologie similară între cele 2 patologii, este necesar să efectuăm mai multe teste pentru a ajunge la un diagnostic concret.
După ce vei fi întrebat despre toată simptomatologia și istoricul bolii, următorul pas este de efectuare a analizelor de sânge și a unor teste din scaun pentru decelarea semnelor de inflamație.
Ulterior, se poate apela la metode de diagnostic precum:
- colonoscopie, efectuată aproape întotdeauna deoarece permite vizualizarea colonului
- endoscopia digestivă superioară, ce vizualizează tubul digestiv de la nivel bucal până la începutul intestinului subțire
- capsula endoscopică, este o metodă mai nouă prin care se ingeră o cameră foarte mică și transmite imagini de la nivelul intestinului subțire
- sigmoidoscopia flexibilă, pentru examinarea anusului și rectului
- ecografie endoscopică
- teste imagistic de tip CT/RMN, în cazuri selectate.
Când să mergi de urgență la medic?
Atunci când experimentezi lucruri precum:
- pierdere rapidă, importantă și nedorită în greutate
- febră sau semne de infecție
- dureri abdominale sau diaree foarte severe
- semne de deshidratare,
- îți recomandăm să apelezi de urgență la medicul gastroenterolog, deoarece exacerbările bolii pot fi foarte severe. Nu uita, la noi poți apela oricând și te vom aștepta cu drag cu orice întrebare sau necesitate.
Cum să trăiești cu Colita Ulcerativă / Boala Crohn
Ia în considerare faptul că și tu poți face anumite schimbări în viață, care te vor ajuta să treci mai ușor prin boală.
De exemplu, modificarea dietei este un pas important, pe care trebuie să îl discuți cu medicul tău. Poate fi necesar să reduci cantitatea de fibre sau de lactate din dietă (dacă acestea îți înrăutățesc simptomatologia) și să mănânci porții mai mici și mai dese
Reducerea cantității de fibre este frecvent recomandată, deoarece acestea rămân o perioadă mai îndelungată în intestin sub formă de reziduuri și material nediferat. Prin urmare, evitarea lor poate să amelioreze diareea și durerea abdominală.
Odată cu reducerea acestora, poate fi necesar să iei suplimente pe bază de vitamine pentru a îți completa nutrienții de care ai nevoie.
De asemenea, așa cum am precizat mai sus, îți va fi util să găsești metode prin care să reduci stresul, fie că te apuci de sporturi, de yoga, de meditație și îți acorzi timp suficient pentru tine, fie că tai de pe listă anumite lucruri care îți descarcă mult cortisol, vei obține beneficii semnificative.
La clinica Aljobory din Timisoara specialiștii noștri gastroenterologi îți vor oferi toată atenția de care ai nevoie și vor fi la orice pas alături de tine pentru ajutor.
Noi facem ca vizita la medic să nu fie privită ca un stres, și vom avea grijă să ai parte de cele mai eficiente metode de diagnostic și tratament, iar experiența pe care o vei avea în clinică să fie cât mai confortabilă.
Te așteptăm pe Strada Bucovinei, nr.73 în Timișoara și la numărul de telefon 0256241277.