Pancreatita Cronica: cauze, simptome, tratament

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

pancreatita cronica tratament

Sumar articol:

Ce este pancreatita cronica?

Pancreatita reprezintă inflamația pancreasului, organul care se ocupă de producerea unor enzime de digestie și a unor hormoni (de exemplu insulina, glucagonul).

Pancreatita cronică reprezintă inflamația progresivă a pancreasului, cu durată lungă, ce duce, în final, la distrugerea structurii și funcției pancreatice.

Cauze

Distrugerea pancreasului se produce din cauza enzimelor proprii acestuia, care devin active în interiorul organului (în mod normal, ele își realizează acțiunea după ce se varsă în intestin) și, practic, irită și inflamează celulele pancreatice.

Cea mai frecventă și importantă cauză de pancreatită este consumul excesiv de alcool, ce duce la episoade repetate de pancreatită acută, cu distrugere a organului, ce se transformă, ulterior, într-o formă cronică.

  • Fumatul este și el un factor de rise important.
  • Pietre ale vezicii biliare care migrează pe ducte și blochează deschiderea canalelor pancreatice în intestin
  • Dislipidemia prin niveluri crescute de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie)
  • Obezitatea
  • Anumite medicamente
  • Hipercalcemia
  • Intervențiile de tip ERCP
  • Afecțiuni ale sistemului imun (pancreatită cronică autoimună)
  • Radioterapie la nivel abdominal
  • Leziuni/ traumatisme/ intervenții chirurgicale abdominale
  • La copii, cauza principală este fibroza chistică.

Cu cât există mai mulți factori de risc asociați, cu atât șansele de dezvoltare a pancreatitei cronice sunt mai ridicate.

Pancreatita cronica simptome

Simptomele comune ale acestei afecțiuni sunt:

  • Durerea în etajul abdominal superior, la nivel epigastric, ce poate fi o durere difuză sau poate fi descrisă tipic în bară, de la stânga la dreapta abdomenului, iradiata în spate (este durerea tipică în formele acute). Durerea poate fi constantă și se înrăutățește după mese și după ingestia de alcool.
  • Scaunele sunt moi, diareice, palide, au un aspect uleios, gras, cu un miros tipic, foarte urât, purtând denumirea de steatoree.
  • Pierdere în greutate neintenționată și malnutriție, din cauza reducerii absorbției nutrienților prin lipsa enzimelor.
  • Grețuri și vărsături.
  • Oboseală
  • Sete excesivă
  • Dificultăți la respirație


În timp, duce la apariția diabetului zaharat, prin distrugerea celulelor producătoare de insulină.

Tratament pancreatita cronică

Nu există un tratament specific pentru această afecțiune și nu este vindecabilă.

În trecut, pacienții cu pancreatită cronică primeau recomandarea de a renunța la mâncare pentru câteva zile, pe timpul internării ( primind nutrienții intravenos), pentru a da timp de recuperare pancreasului, însă studiile recente au dovedit că alimentația orală imediat ce este posibilă are rol benefic, ajută recuperarea pancreasului. Sunt recomandate inițial alimente lichide, foarte ușoare, sau pasate, și trecerea treptată la dieta normală.

Un element important în tratamentul pancreatitei cronice îl reprezintă antialgicele, deoarece simptomul central este durerea severă.

Fluidele intravenoase, pentru corectarea deshidratării, administrate pe durata internării.

Sunt recomandate enzime digestive artificiale, sub formă de comprimate orale, care ajută la digestia alimentelor.

Tratamentul diabetului, de regulă necesitând insulină.

Pancreatita de cauză autoimună necesită tratament pe bază de corticosteroizi.

Atunci când pancreatita are drept cauză blocajul ductelor biliare cu pietre, se pot efectua tehnici endoscopice/ ERCP de eliminare a acestora, ce pot implica și plasare de stenturi pentru a menține permeabilitatea ductelor.

Cazurile severe/ complicate pot necesita chirurgie, cu scopul de ameliorare a simptomatologiei, eliberare a căilor biliare de pietre, sau eliminarea pseudochisturilor ce pot da complicații.

Complicatii

În lipsa tratamentului, pancreatita cronică evoluează. Complicații ce pot apărea sunt:

  • Pancreatita cronică poate duce la formarea unui sac de lichid în jurul pancreasului, ce poartă denumira de pseudochist, conținând enzime pancreatice, resturi de celule și țesut, sânge.
  • Infecția pseudochistului
  • Ruperea pseudochistului, cu hemoragie internă
  • Obstrucție intestinală, datorită fluidului acumulat în jurul pancreasului
  • Icterul, ce reprezintă colorația galbenă a tegumentelor, mucoaselor și sclerei (ochilor).
  • Ascita, prin acumularea fluidelor la nivel abdominal
  • Stres, anxietate, depresie, iritabilitate, din cauza durerii constante și recurente ce afectează sever calitatea vieții.
  • Cancerul pancreatic, fiind mai comun între pacienții cu pancreatită cronică.

Cum se desfasoara o consultatie

Simptomele care îți afectează calitatea vieții te vor trimite la medic, secția gastroenterologie. Iată ce trebuie să știi:

Medicii clinicii Dr. Aljobory din Timisoara sunt aici pentru a îți acorda asistență și a ghida consultația pentru un diagnostic corect și tratamentul de care ai nevoie.

Prima dată, medical va sta de vorbă cu tine pentru a afla toate simptomele (așa că poți face o listă a acestora), durata și istoricul bolii, de când a apărut, dacă există lucruri care înrăutățesc sau ameliorează durerea.

De asemenea, va trebui să menționezi alte afecțiuni de care suferi și medicamente pe care le iei în prezent, precum și istoricul de fumat sau consumul de alcool.

Îți vor fi prelevate analize de sânge, care se vor efectua în clinica noastră.
Ulterior, medical va decide investigațiile necesare.

Cel mai frecvent, primul pas este efectuarea unei ecografii abdominale, iar în funcție de rezultat și necesități, vei stabili împreună cu acesta care sunt următorii pași pentru diagnotic și tratament.

Mai jos, îți lăsăm o listă cu toate investigațiile care pot fi efectuate pentru pancreatită cronică.

Analize pancreatita cronica

Analizele necesare pancreatitei cronice includ:

  • Teste sangvine, care urmăresc modificările apărute la nivelul enzimelor pancreatice (amilaze și lipaze), care vor avea un nivel crescut în pancreatită.
  • Ecografia abdominală, ce poate detecta calculi biliari sau inflamație
  • Eco-endoscopia, ce vede multa mai bine blocajele căilor biliare
  • CT
  • Colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică (RMN)
  • ERCP, pentru extragerea calculilor biliari din căile obstruate
  • Teste din scaun

Pancreatita cronică – șanse de supravietuire

Ratele de supraviețuire în pancreatita cronică sunt aproximativ 70% la 10 ani și 45% în 20 de ani. Cu toate acestea, diagnosticul de pancreatită cronică înseamnă o viață cu dureri intense și simptome gastrointestinale recurente, iar mulți pacienți vor apela la intervenții chirurgicale (pentru eliminarea pseudochisturilor, fie a unor cauze- de exemplu pietrele biliare, sau pentru plasare de stenturi)

Modificarea stilului de viață, prin urmarea unei diete săracă în grăsimi, renunțarea absolută la fumat și la consumul de alcool pot să amelioreze simptomatologia și să crească șansele de supraviețuire.

De asemenea, pacienții vor necesita evaluări medicale frecvente și mai ales atunci când simptomele se înrăutățesc sau apar unele noi, fiind necesară urmărirea evoluției pancreatitei și efectuarea testelor de screening pentru cancer pancreatic.

Dieta

Dieta pe care o recomandăm pacienților este una săracă în grăsimi, alcătuită din mese mici și frecvente, cu gustări, mai degrabă decât un consum crescut de alimente divizat în 3 mese principale.

Renunță la orice grăsimi, uleiuri, alimente gătite prin prăjire, precum și la carnea grasă.

Alege carnea de pește bogată în omega 3 (somon, ton, hering), dar evită conservele de pește în ulei (cum ar fi sardinele)

Gătește alimentele la cuptor, pe grill sau prin fierbere.

Alege lactatele cu conținut redus de grăsimi, fie că este vorba despre lapte, iaurt sau brânzeturi (caută pe etichetă conținutul în grăsimi).

Renunță la sosuri grase/ dressinguri sau supe cu smântână, sau poți găsi înlocuitoare fără grăsimi. Limitează consumul de unt, margarină, maioneză.

Alege sorbetul în locul înghețatei.

Poți consuma alimente bazate pe cereale integrale, orez, paste, pâine, fructe și legume (în special fruste de pădure, struguri, rodie, morsovi, cartoni dulci). Dieta mediteraneană este o alegere excelentă.

Alimente cu conținut ridicat de grăsimi sunt albușurile de ou, brânzeturile procesate, ciocolata, alimentele prăjite/ trase în unt, mezelurile, cârnații, prăjiturile și produsele de patiserie, cipsurile, mixurile de nuci și alune, cocosul și avocado.

Sfatul medicului

Sfaturile pe care le oferim pacienților noștri sunt de renunțare la alcool și la fumat, un pas extrem de important în gestionarea acestei afecțiuni, precum și o dietă echilibrată, dar redusă în grăsimi.

Alcoolul înrăutățește simptomele, iar fumatul crește riscul de cancer. De asemenea, consumul crescut de apă este important pentru prevenirea deshidratării.

Pancreatita cronică poate fi o provocare, fizică și psihică, și necesită multe schimbări în stilul de viață al pacientului.

De aceea, la Dr. Aljobory Medical Center Timișoara suntem îți oferim standarde înalte în tot procesul de diagnostic și tratament pe care îl vei urma.

Încrederea că îți poți îmbunătăți calitatea vieții și poți ameliora simptomatologia este importantă, de aceea ne asigurăm că vei avea parte de toate invesigațiile și opțiunile de tratament, într-o singură locație.

Te așteptăm cu drag!

Cu ce va putem ajuta?