Astmul bronșic și ce trebuie să știi despre această boală

Ce inseamna astm bronsic?

Astmul reprezintă o boală care presupune îngustarea căilor aeriene și se manifestă prin dificultăți în respirație și atacuri de tuse noaptea sau dimineața devreme. Este o condiție care apare frecvent din copilărie, dar poate fi dezvoltată și în perioada adultă.
Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

astm bronsic

Sumar articol:

Astmul este cronic și nu este o boală tratabilă, doar poate fi ținut sub control prin tratament corect și adecvat. Gravitatea in astm bronsic este variabilă de la o persoană la alta, se poate manifesta fie în forme ușoare, fie să afecteze sever calitatea vieții prin atacuri frecvente și grave. 

Citeste si: Steatoza hepatică sau ficatul gras – Când devine urgență

Cauze de astm bronșic

Nu s-au descoperit concret cauzele astmului, însă se consideră că reprezintă o combinație de factori genetici și factori de mediu.

Există, însă, anumiți triggeri ce declanșează boala, cum ar fi infecțiile respiratorii, acarienii, praful, alergeni, fumul de țigară sau poluanții atmosferici, aerul rece, activitatea fizică, anumite medicamente, stresul și emoțiile.

Citeste si: Pancreatita Cronica: cauze, simptome, tratament

Astm bronsic simptome

Simptomele definitorii pentru astm bronșic sunt:

  • dificultăți în respirație
  • tuse uscată, care apare mai curând noaptea sau dimineața devreme
  • wheezing, adică un sunet șuierător în expirație, mai ales la copii
  • dureri în piept
  • tusea sau wheezingul pot fi amplificate când se asociază cu infecții de căi respiratorii, cum ar fi răcelile comune

Ce este criza de astm bronsic?

Criza de asthma bronșic presupune o înrăutățire bruscă a simptomatologiei, cauzată de constricția căilor aeriene în fața factorului declanșator (de exemplu, prin expunere la praf/ alergeni/ aer rece, etc, diferit pentru fiecare persoană).

Constricția căilor aeriene se asociază cu inflamația acestora și cu producția excesivă de mucus, ceea ce duce la apariția simptomelor severe, precum:

  • o criză de tuse seacă, severă și persistentă
  • wheezing atât în expir, cât și în inspir
  • creșterea frecvenței respirației
  • dureri toracice
  • activarea mușchilor respiratori accessori (mușchii gâtului). Regiunea aflată deasupra claviculelor pare suptă în inspir, din cauza efortului respirator
  • dificultăți în vorbire
  • paloare, transpirație excesivă
  • culoare albăstruie a buzelor și a degetelor
  • anxietate

Cat dureaza o criza de astm bronsic?

Durata este variabilă, în funcție de gravitatea bolii, de triggerul care a declanșat criza și de durata în care căile aeriene au fost inflamate.

Unele episoade pot dura doar câteva minute, însă altele pot ține câteva ore, chiar zile. Se consideră că cel mai frecvent, durata este de 1-2 ore.

Criza se poate reduce spontan sau la tratamentul inhalator aplicat imediat.

Ce fac dacă am o criză de astm?

În primul rând, trebuie să desfaci hainele strâmte și să te așezi confortabil, cu capul ridicat, în șezut (nu culcat pe spate).

Ia de urgență medicamentul inhalator prescris. Dacă ai un inhalator cu spacer, utilizează-l pe acela.

Dispozitivul trebuie agitat și i se va scoate capacul părții bucale, aceasta urmând a fi introdusă în gură și acoperită perfect de buze.

Trebuie expirat tot aerul din plămâni, iar atunci când te pregătești să inspiri, se eliberează puful, inspirul va trebui să dureze 5-7 secunde, iar ulterior se va ține respirația aproximativ 10 secunde.

Dacă simți nevoia de a administra mai multe pufuri (de regulă, 4), acestea se vor administra la intervale de 1 minut.

Ulterior, va fi necesar să mergi la medic pentru investigații și tratament.

Ce analize se fac pentru astm bronsic?

Pentru diagnosticul astmului se realizează teste specifice, care măsoară funcția plămânilor. Acestea includ:

  • spirometria (ce poate decela constricția căilor aeriene prin măsurarea volumului expirator în urma unui expir complet, cât și a timpului în care se realizează expirul)
  • peak-flow-metria, ce măsoară cât de tare poți realiza expirul

De asemenea, se pot face anumite teste în scop diagnostic, cum ar fi:

  • testul de provocare bronșică la metacolină ( este un trigger al astmului ). Un test negativ exclude diagnosticul.
  • teste imagistice (radiografie pulmonară), pentru a decela alte boli/ condiții ce pot provoca simptomele sau pot agrava astmul (de exemplu, o pneumonie)
  • teste pentru alergii, la persoanele cu astm alergic, pentru a afla factorii declanșatori
  • testul la oxid nitric
  • măsurarea eozinofiliei în spută
  • testul de provocare la exercițiu fizic sau la aer rece

Tratament astm bronsic

Tratamentul este individualizat, depinzând de o multitudine de factori, cum ar fi vârsta, simptomele, cauzele astmului. Există tratament de control și tratamentul de salvare.

Tratamentul de control previne declanșarea crizei de astm, având rolul de a reduce inflamația căilor aeriene, fiind medicamente administrate pe termen lung și regulat, la recomandarea medicului, indiferent de prezența sau absența simptomelor.

Acestea sunt medicamente administrate inhalator, de regulă corticosteroizi (budesonid, beclometazona, fluticazona, flixotide). De asemenea, se pot administra bronhodilatatoare cu acțiune lungă (de tip Salmeterol)

Terapia de salvare se administrează pentru calmarea rapidă a simptomelor, având rol de dilatare a bronhiilor, fiind vorba de bronhodilatatoare cu acțiune scurtă sau lungă. 

Bronhodilatatorul cu acțiune rapidă este Ventolinul, de regulă un medicament pe care astmaticii trebuie să îl aibă tot timpul la îndemână.

De asemenea, mai există medicamente anticolinergice (ipratropium/ tiotropium) ce relaxează căile aeriene și ajută respirația.

De regulă, se administrează un tratament combinat, dispozitivele moderne având în compoziție 2 medicamente pentru tratamentul de fond (de exemplu, dispozitivul Foster combină corticosteroid- Beclometazonă cu bronhodilatator- Formoterol)

În cazuri severe, se pot prescrie corticosteroizi oral sau injectabil (de exemplu, în crizele de astm). De asemenea, se mai pot administra medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (cromoglicat sodic), pentru controlul de fond al bolii.

Se mai pot administra medicamente orale precum inhibitori de leucotriene (de tip Montelukast), ca adjuvant în reducer simptomelor, sau teofilina, care acționează asupra mușchilor, reducând constricția.

Astmul de cauză alergică poate necesita tratament antihistaminic, chiar imunoterapie pentru desensibilizarea la alergeni.

Astm bronsic complicatii

Complicațiile astmului sunt cele care afectează calitatea vieții și înrăutățesc simptomatologia. Printre acestea, enumerăm:

  • stare de oboseală sau fatigabilitate continuă, care afectează activitățile zilnice, ducând la absenteism de la școală sau de la locul de muncă
  • afectarea somnului din cauza simptomatologiei
  • pneumonie, infecții severe ale căilor respiratorii
  • crize astmatice severe cu constricție importantă a căilor aeriene ce poate afecta grav respirația, ducând la insuficiență respiratorie
  • la copii, poate afecta creșterea.

Cand sa mergi la medic de urgenta daca suferi de astm bronsic?

Dacă apar simptomele unei crize de astm, ar trebui să apelezi de urgență la medic și să ai mereu la îndemână tratamentul prescris, care ar trebui să amelioreze simptomele.

Dacă nu răspunde însă la administrarea acestuia, este o urgență absolută să mergi la spital pentru un tratament cât mai rapid.

Cum decurge o consultatie de astm bronsic

Dacă medicul de familie consideră că există suspiciune de astm, vei primi o trimitere către medicul pneumolog, care se ocupă de diagnosticul și tratamentul astmului. 

Clinica Aljobory Timisoara oferă servicii complete, unde poți găsi medici specialiști în pneumologie și alergologie, beneficiind într-un singur loc de toate investigațiile necesare, la cele mai înalte standarde.

De asemenea, ai parte de un personal calificat și prietenos, dispus să îți ofere tot suportul de care ai nevoie, un plan concret de tratament și o legătură medic-pacient pe termen lung.

Înainte de a merge la consultație, ar trebui să ai în vedere și să îți notezi toate simptomele pe care le-ai resimțit, ce tratamente urmezi, când îți apar simptomele/ dacă ai observat un anumit factor declanșator și ce te ajută să te calmezi, sau dacă mai ai membrii ai familiei cu astm sau alergii/ atopii.

Întreabă medicul orice nelămuriri ai despre astm bronsic, dacă ai și alte boli și tratamentele pot interfera, dacă există anumite modificări pe care trebuie să le faci în stilul de viață.

Consultația va presupune, în primul rând, o discuție cu medicul tău despre tot istoricul bolii tale, precum și alte condiții pe care le ai, sau dacă ai mai avut persoane în familie cu astm.

Ulterior, se vor efectua testele specifice in caz de astm bronsic, pe care le-am descris mai sus, cum ar fi spirometria sau testele de provocare, în funcție de necesități.

Astm bronsic sfaturi medicale utile sau conculzii

Cel mai important este să ai merlu la îndemână tratamentul de salvare (cel mai frecvent, Ventolinul). Poartă-l cu tine oriunde mergi.

Apoi, ține-te departe de factorii care declanșează astmul, mai ales în astmul alergic.

  • poți utiliza un purificador de aer daca suferi de astm bronsic
  • aerul condiționat reduce umiditatea și polenul din aer, fiind o opțiune mai sigură în perioadele polenurilor decât geamul deschis
  • folosește un umidificator sau dezumidificator de aer, în funcție de necesități, pentru a menține un nivel optim al umidității în locuință
  • curăță frecvent spațiul de praf, acarieni, păr de animale, mucegai (un trigger extrem de frecvent)
  • fă sport regulat, poate fi de ajutor în reducerea simptomelor și îmbunătățirea condiției inimii și plămânilor.
  • controlează simptomele bolii de reflux gastro-esofagian, deoarece această condiție poate înrăutăți simptomele astmului.

Clinica Dr. Aljobory Timisoara îți stă la dispoziție pentru orice întrebare, beneficiind de medici cu experiență în toate domeniile, care te vor trata cu profesionalism și respect.

Lucrăm ca echipă multi-disciplinară, integrând toate consulturile de care ai nevoie din diverse specialități pentru a ne îngriji de sănătatea ta pe toate planurile.

Nu uita, poți beneficia de servicii gratuite prin asigurări private (atât consult, cât și diverse proceduri).

Ti-a fost util acest articol?

Multumim pentru mesajul tau!

Mai multe articole:

palpapitatii-inima-batai-neregulate-heart-aljobory
Uncategorized
Diana

Palpitații

Simți că inima îți bate neregulat? Află tot ce trebuie să știi despre palpitații, de la cauze și simptome, până la opțiuni de tratament și sfaturi pentru un stil de viață sănătos.

Citeste mai mult »
Cu ce va putem ajuta?