Ulcer gastric: Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ulcer gastric – ce este?

Durerea epigastrică superioară poate avea frecvent drept cauză ulcerul gastric reprezentând o leziune care apare la nivelul peretelui gastric (dar poate apărea și în duoden sau esofag).

Distrugerea mucoasei se poate produce din cauza infecțiilor bacteriene, fie a acțiunii persistente a unor medicamente sau substanțe ce reduc stratul protectiv de mucus.

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

ulcer gastric tratament

Sumar articol:

Tipuri de ulcer

La nivelul stomacului există un singur tip de ulcer, și anume ulcerul peptic, afectând stratul ce căptușește interiorul stomacului. Acesta afectează și esofagul sau intestinul subțire.

Mai există, pe de altă parte, și alte tipuri de ulcere, care apar în alte zone ale corpului, precum:

Citeste si: Pancreatita Cronica: cauze, simptome, tratament

Ulcer gastric factori de risc

Factorii de risc sunt anumite condiții ce cresc șansele de apariție a unei boli/ condiții. Cu cât se asociază mai mulți factori de risc, cu atât este o probabilitate mai mare de a face boala. În cazul ulcerului peptic, factori care contribuie la apariția lui sunt:

  • vârsta (peste 70 de ani)
  • sexul féminin
  • tratamente cronice cu antiinflamatoare nesteroidiene
  • tratamente îndelungate pe bază de corticosteroizi (de exemplu, în astm, artrită, lupus)
  • fumatul
  • consumul de alcool
  • consumul alimentelor condimentate/ picante
  • stresul
  • istoricul familial de ulcer gastric
  • asocierea unor boli de ficat, plămâni sau rinichi

Citete si: Steatoza hepatică sau ficatul gras – Când devine urgență

Cum se manifesta ulcerul gastric?

Poți suspicions un ulcer gastric atunci când ai simptome precum:

  • durere în etajul abdominal superior, de interstate crescută și cu caracter de arsură, fără a fi corelată cu alimentația sau calmată de ingestia de alimente (apare mai mult între mese) și apare frecvent în timpul nopții. “Foamea dureroasă” este caracteristică ulcerului duodenal.
  • durerea poate fi calmată de administrarea de antiacide (de exemplu – omeprazol, pantoprazol, făcând parte din clasa inhibitoarelor de pompă de protoni)
  • balonare, senzația de plenitudine gastrică, flatulență
  • grețuri, vărsături ce pot ameliora durerea
  • reflux gastro-esofagian, pirozis (arsuri retrosternale)

Cazurile severe de ulcer se pot manifesta prin vărsături importante, uneori cu sânge sau “în zaț de cafea”, scaune cu sânge (roșii sau negre, ca păcura), scădere în greutate și dureri abdominale difuze și intense, cu alterarea stării generale.

Ulcer gastric cauze

Deși mult timp s-a crezut că anumite alimente/ mâncarea foarte picantă sau condimentată/ fumatul sau consumul de cafea și alcool pe stomacul gol sunt cauze de ulcer gastric, studiile au demonstrat că acestea pot doar contribui la slăbirea protecției mucoasei sau pot accentua simptomatologia.

Cauza principală, cea mai frecventă la nivel global o reprezintă infecția cu Helicobacter Pylori. Această bacterie este contactată cel mai frecvent în copilărie, prin igienă defectuoasă, însă, deși o mare parte din populație este purtătoare, majoritatea nu vor dezvolta niciodată ulcer sau pot fi asimptomatici mulți ani. Infectarea cu Helicobacter Pylori ca adult este rară.

De asemenea, a doua cauză citată în literatură este utilizarea îndelungată, în doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, la pacienții ce suferă de artrită).

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt o clasă de medicamente din care fac parte ibuprofenul, naproxenul, aspirina. Paracetamolul nu aparține acestei categorii.

Cause rare pot fi intervențiile chirurgicale, prin stresul asupra organismului, tratamentele cu corticosteroizi sau alte comorbidități de tipul infecțiilor severe sau sindromul Zollinger-Ellison)

Complicații in ulcer gastric

Complicația principală poate fi ulcerul perforat (ulcerul străbate întregul perete al stomacului), ce duce la peritonită și, în final, sepsis.

  • Hemoragie digestivă superioară manifestată prin vărsături în “zaț de cafea” sau hemoragie internă, cu anemie
  • Cancerul gastric, în ulcer cauzat de infecția cu Helicobacter Pylori, netratat timp îndelungat.

Cand mergi urgent la doctor?

Atunci când durerea devine extrem de intensă (și poate iradia în spate) sau apar semne precum vărsături cu sânge sau modificări ale scaunului (roșu sau negru), trebuie să iei în considerare vizita de urgență la medic.

De asemenea, scăderea apetitului alimentar și pierderea în greutate, precum și alterarea importantă a stării generale (cu slăbiciune, oboseală, amețeală sau respirație dificilă) sunt semne importante și motive de îngrijorare. Clinica Dr. Aljobory din Timisoara îți stă la dispoziție dacă ai nevoie de ajutor.

Ulcer gastric tratament

Vei stabili împreună cu medicul un plan de tratament în funcție de cauzele și forma de manifestare a bolii. Tratamentul durează câteva săptămâni, și este alcătuit din:

  • inhibitori de pompă de protoni, ce se administrează dimineața, cu 30 de minute înainte de masă, pe o perioadă variabilă (de obicei- o lună). Din această clasă fac parte medicamente de tip omeprazol (Omez), pantoprazol (Controloc), esomeprazol (Nexium).
  • inhibitori de receptori histaminici, administrați ca adjuvanți ai terapiei, ce pot ameliora simptomatologia. Astfel de medicamente sunt famotidina și ranitidina.
  • Sucralfatul, ce protejează mucoasa gastrică de acțiunea factorilor agresivi
  • Antibiotice pentru tratarea infecției cu Helicobacter Pylori, administrate în combinație (2-3 antibiotice) pentru 7-14 zile.

În cazul în care ulcerul a fost cauzat de tratamentul cu antiinflamatoare, se va opri administrarea acestora.

Tratamentul chirurgical al ulcerului

În zilele noastre, terapia medicamentoasă reușește cu succes să elimine ulcerul, așadar formele severe ce necesită chirurgie sunt rare.

Se apelează la această formă de tratament atunci când provoacă hemoragii importante, refractare la tratamentul obișnuit, sau în ulcerul perforat.

Se pot efectua:

  • proceduri laparoscopice, minim invazive
  • chirurgie deschisă (laparotomie)
  • proceduri endoscopice.

Complicațiile tratamentului chirurgical pot include sângerări, infecții, leziuni ale organelor vecine, recurența perforației, sau probleme precum durere locală, grețuri, amețeală, vărsături, febră și frisoane, sângerări digestive superioare sau inferioare.

Regim alimentar daca suferi de ulcer gastric

Trebuie să ai în vedere faptul că studiile au dovedit că alimentele nu provoacă ulcer, însă pot agrava simptomatologia. Este recomandat să eviți cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru pe parcursul tratamentului.

De asemenea, dieta trebuie să fie ușoară, cât mai săracă în grăsimi și sare, trebuie să eviți mâncarea preparată prin prăjire, precum și alimentele afumate, picante sau condimentate.

Evită sosurile grase și usturoiul și renunță la cantități mari de zahăr sau dulciuri concentrate.

Alege, în schimb, fructele proaspete sau în compot,legumele fierte sau sub formă de piure, carnea slabă, albă, peștele, ouă, laptele dulce, brânza slabă, proaspătă, de vacă, orezul, cerealele, grișul sau alte făinoase.

Cum se desfasoara o consultatie de ulcer gastric?

Dacă suspicionezi că ai putea suferi de ulcer gastric, vei avea nevoie de o programare în secția de gastroenterologie.

În primul rând, vei discuta cu medicul specialist despre simptomele tale și posibile cauze. Notează-ți toate simptomele pe care le-ai observat, durata lor, modalități de calmare sau agravare a durerii.

De asemenea, menționează tratamentele pe care le iei în prezent, alte boli de care suferi sau dacă ai avut în familie persoane ce au avut gastrită sau ulcer gastric.

Medicul îți va recomanda efectuarea unor teste de rutină pentru aflarea cauzei (de exemplu, teste ce pot confirma infecția cu Helicobacter Pylori, pe care le vom detalia mai jos).

În anumite cazuri, poate fi nevoie de o programare la endoscopie sau o radiografie abdominală.

Te așteptăm la clinica Dr. Aljobory Timisoara unde poți avea parte de toate investigațiile necesare pentru diagnostic complet și un plan de tratament eficient pentru ulcer gastric.

Endoscopie

Tehnica endoscopică presupune utilizarea unui tub de dimensiuni mici, prevăzut cu o cameră video, ce se introduce până la nivelul esofagului/ stomacului/ intestinului subțire pentru a vedea cu precizie modificările mucoasei gastrice. Nu interferează cu respirația.

Atunci când se detectează leziuni cu aspect ulceros, se prelevează biopsii ale mucoasei, ce vor fi ulterior examinate în laborator și pe baza cărora se poate detecta și infecția cu HP.

Este o tehnică des folosită și extrem de utilă, putând avea și rol de tratament. Este indicată des în cazuri care se prezintă cu scădere în greutate, sângerări observate în vărsături sau scaun, dificultăți la înghițire, sau la persoanele vârstnice. De asemenea, poate fi recomandată pentru reevaluare și verificarea evoluției sau eficacității terapiei.

Uneori, poate fi făcută sub efectul sedativelor. Tehnica durează aproximativ 20-30 de minute, nu este nevoie de internare, dar poți fi ținut sub supraveghere câteva ore și poate fi necesară o pregătire în prealabil ( nu trebuie să mănânci sau să bei cu 7-8 ore înainte, este necesar să oprești tratamentul cu antiacide sau preparate pe bază de fier cu câteva zile anterior și trebuie să menționezi alte tratamente pe care le iei sau alergii la medicamente).

Teste Helicobacter Pylori

Testele pentru Helicobacter Pylori sunt:

  • detecția anticorpilor împotriva Helicobacter Pylori, realizată prin prelevare de sânge (nu este utilă în monitorizarea bolii, deoarece anticorpii pot persista mult timp după vindecare)
  • teste din scaun, ce detectează antigel de HP (prin recoltarea unei cantități mici de scaun în recipient steril, adecvat)
  • testul respirator la uree (se realizează prin ingestia de uree, care, în cazul infecției, va fi descompusă în stomac sub acțiunea ureazei emisă de bacterie, iar în expir se va detecta amoniac). Este un test simplu, cu snesibilitate și specificitate extrem de mare, iar rezultatul apare imediat.
  • mai există un test respirator pentru detecție, pe bază de carbon radioactiv, ce va fi detectat în aerul respirat sub formă de CO2.

În cazul testului respirator, se recomandă să întrerupi tratamentul pe bază de inhibitori de pompă de protoni cu 2 săptămâni înainte de test, antibioticele sau tratamentul pe bază de bismut cu o lună înainte și să nu consumi alimente sau lichide cu o oră înainte de test.

Pentru testul din scaun, trebuie să întrerupi aceste tratamente cu 14 zile înainte.

Teste imagistice in caz de ulcer gastric

Se poate efectua o radiografie abdominală cu tranzit baritat, în care se administrează oral substanța de contrast (cu bariu) și se efectuează o serie de radiografii ale tractului digestiv.

Substanța de contrast evidențiază modificări ale peretelui gastric, în cazul ulcerului gastric fiind vorba de o nișă, un plus de umplere la nivelul mucoasei, creat de ingestia de bariu, fie anumite semne indirecte ce pot sugera un ulcer gastric (convergența pliurilor mucoasei către craterul ulceros, tranzitul accelerat și contracții/ spasme persistente).

Ulcer gastric preventie

Limitează sau evită consumul de alcool, ce provoacă iritația mucoasei gastrice si poate provoca ulcer gastric.
Renunță la fumat, deoarece crește aciditatea sucului gastric și slăbește mecanismele de protecție.

Găsește modalități prin care să reduci stresul (care poate chiar să potențeze simptomatologia), adoptă un stil de viață sănătos, cu dietă echilibrată și exercițiu fizic.

Dacă tratamentul pe care îl iei constant presupune doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi și ai mai avut ulcer gastric în trecut, poți discuta cu medicul despre alte opțiuni de tratament (de exemplu, înlocuirea antiinflamatoarelor cu acetaminofen-algocalmin, în cazuri în care este posibil).

Dacă te regăsești în simptomele de mai sus, noi îți putem rezolva problema cu deosebita atentie si profesionalism. Vino să discuți mai multe cu medicul specialist și să ai parte de investigațiile necesare.

Programează-te la o consultație la clinica Dr. Aljobory Timisoara și ai grijă de sănătatea ta!

Cu ce va putem ajuta?