Ce este angina pectorala?
Angina pectorală sau durerea precordială reprezintă expresia simptomatică a ischemiei miocardice prin ocluzia parțială a unui vas de sânge (scăderea fluxului sangvin în arterele ce irigă cordul).
Ceea ce se întâmplă de fapt este reducerea aportului între aportul și consumul de oxigen (consumul devine mai mare decât posibilitățile vasului de a furniza oxigen).
Angina pectorala mai este cunoscută drept criza anginoasă
Citeste si: Hipertensiunea Arteriala (HTA) – tratament
Cum apare angina pectorala?
Caracteristică este apariția anginei la efort fizic (angina stabilă de efort), în condiții previzibile (efort fizic intens/ urcatul scărilor etc) sau la emoții intense, în anumite cazuri la frig, sau după masă, putând ajunge să limiteze activitățile zilnice.
Cu toate acestea, există și angina instabilă, ce apare la eforturi foarte mici sau chiar în repaus, uneori noaptea. Acest tip poate evolua către infarct.
Citeste si: Astm Bronsic – Ce trebuie să știi despre această boală
Care este diferenta dintre angina si infarct miocardic?
- Infarctul miocardic are debut brusc, frecvent nelegat de efortful fizic.
- Durata simptomelor este diferită – angina durează maxim 20-30 de minute, infarctul poate dura mai multe ore
- Durerea în infarct crește progresiv în intensitate, mai mult decât angina și apare de regulă la pacienți cu istoric de dureri anginoase, care pot diferenția severitatea simptomelor
- Infarctul se însoțește des de transpirații, greață, vărsături, slăbiciune, anxietate, dificultate în respirație.
Tipuri de angina pectorala
Angina stabilă
- cu prag fix (apare la același grad de activitate fizică)
- cu prag variabil (pot exista durera într-un anumit context în anumite perioade, apoi zile fără durere, este declanșată de emoții, stres, frig)
- angina postprandială – presupune o afectare a mai multor teritorii vasculare, cuprinzând vasele mezenterice (ale intestinului) ce pot fi afectate
- angina de decubit (apare noaptea, în poziția culcat)
Angina instabilă
- Primul acces anginos la un pacient necunoscut cu probleme cardiace (cu debut recent: mai puțin de 24 h)
- angina agravată
- angina de novo (un prim episod anginos după o perioadă lungă fără durere).
De asemenea, există angina variantă (Prinzmetal), ce apare în repaus, permite efortul, are intensitate crescută, iar cauza ei este spasmul vascular (o constricție spontană a vaselor de sânge)
Angina pectorala simptome
Durerea de origine anginoasă este resimțită în piept, retrosternal, pe o suprafață mai mare (nu într-un singur punct), de obicei este arătată cu mâna, nu cu un deget, și poate iradia în gât, mandibulă, membrele superioare (în special mâna stângă) până la nivelul ultimelor 2 degete. Episoadele diferite au întotdeauna aceleași caracteristici.
- Are un caracter constritiv, de strângere, apăsare, de gheară.
- Angina stabilă apare la efort fizic sau stres și cedează la repaus sau administrarea de nitroglicerină sublingual.
- Se poate însoți de anxietate, dificultate la respirație, uneori transpirație, senzație de moarte iminentă.
Ce este o criza de angină pectorală?
Criza de angină pectorală este însuși episodul acut de durere, cu toate caracteristicile prezentate mai sus. Majoritatea durează cam 4-5 minute, foarte rar peste 15 minute, deși se pot extinde (fără administrarea tratamentului) până la maxim 30 de minute.
Criza ar trebui să se reducă la oprirea condițiilor care o produc (încetarea efortului) sau administrarea nitroglicerinei.
Tratament angina pectorală
Tratamentul medicamentos presupune în primul rând nitrații cu acțiune de scurtă durată nitroglicerină sublingual), care se administrează la nevoie, atunci când apar simptomele. Va trebui să le ai mereu după tine, în caz de nevoie. Poate da dureri de cap sau înroșirea feței.
Betablocante (bisoprolol), cu atenție la reacțiile adverse (astenie, mâini și picioare reci, disfuncție sexuală, spasm al căilor aeriene)
Blocante de canale de calciu (unele pot da constipație sau edeme de membre inferioare)
Nicorandil, Ivabradină, Ranolazină atunci când celelalte medicamente nu pot fi tolerate sau sunt contraindicate
Aspirină, se va recomanda pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și, în consecință, evoluția către un infarct miocardic.
Anumiți pacienți pot avea nevoie de anticoagulante, în cazul în care aspirina este contraindicată.
Statine – pacienților care au nivelul de colesterol mărit.
Tratament pentru hipertensiunea arterială, dacă aceasta există.
Plan de ingrijire angina pectorala
Pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă:
- renunțarea la fumat, inclusiv evitarea fumatului pasiv
- reducerea consumului de alcool la maxim 2 măsuri pe zi pentru bărbați și o măsură pentru femei.
- scăderea greutății la un nivel optim
- efectuarea exercițiilor fizice ușoare/ moderate în funcție de simptomatologie, discută cu medicul tău despre un plan adaptat nevoilor tale și sigur în simptomatologia pe care o ai
- o dietă sănătoasă, bazată pe fructe, legume, cereale și conținut redus de grăsimi saturate. Evită mesele foarte bogate și calorice.
- găsește metode de relaxare și evită stresul (poți încerca tehnici de meditație, respirație, yoga, plimbări în natură)
- este foarte important să ții sub control boli precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și hipercolesterolemia
Cafeaua si angina pectorala
Studiile mai recente au arătat cum cofeina (printr-un consum moderat de cafea) poate avea un efect benefic la pacienții ce suferă de angină pectorală, prin reducerea inflamației (asociată cu rigidizarea arterelor și apariția hipertensiunii), deși nu există o confirmare specifică în acest sens.
Unele studii arată că concentrație optimă de cofeină îmbunătățește anumite funcții celulare (ale mitocondriilor), protejând celulele împotriva agenților patogeni.
Consumul moderat de cafea este de approximative 4 cești, fiind, prin urmare, recomandate persoanelor ce suferă de boli cardiovasculare.
Se poate trai cu angina pectorala?
Angina pectorală are un prognostic bun pe termen lung iar simptomele pot fi controlate cu ușurință în special prin a avea medicația la îndemână și printr-un stil de viață sănătos. Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool sunt niște pași importanți.
Totodată, scăderea în greutate este vitală în acest sens, pentru reducerea nivelului de grăsimi din sânge care contribuie în mod direct la obstruarea vaselor de sânge.
Acest lucru se poate realiza printr-o dietă cu conținut redus de grăsimi și zahăr asociat cu exercițiul fizic moderat constant.
Totodată, este importantă menținerea tensiunii arteriale în limite normale (sub 130 cu 90 mmHG)
Exercitii pentru angina pectorala
Chiar dacă simptomele pot apărea la efort, exercițiile fizice efectuate corect sunt foarte sigure și nu vor interfera cu apariția durerilor, ba chiar sunt recomandate pentru a te face să te simți mult mai bine.
Ele au rolul de a îmbunătăți aportul de oxigen la țesuturi și de a îți crește rezistența la activitățile fizice zilnice.
Planul va fi stabilit cu medicul tău, în funcție de severitatea anginei (deci, a simptomatologiei la efort).
Scopul este de creștere a capacității de efort prin exerciții de intensitate mică sau moderată, exerciții de respirație, de tonifiere a musculaturii abdominale, precum și exerciții de creștere a rezistenței, de tip cardio. Plimbările sunt o opțiune foarte bună.
Încălzirea prin exerciții ușoare la începutul antrenamentului, cât și stretchingul după sunt foarte utile, obișnuind inima treptat cu efortul. De asemenea, este important să faci exerciții în măsura în care îți permite corpul și să nu te forțezi (de exemplu, atunci când nu mai poți vorbi)
Este important să porți cu tine nitroglicerina în orice context. Nu face exerciții fizice atunci când ai simptome.
Studiile au arătat că mai mult exercițiu fizic adăugat în rutina zilincă reduce chiar simptomatologia anginei pectorale. Exercițiile aerobice de 3 ori pe săptămână, câte 30 de minute, au fost dovedite a avea efecte benefice.
Primul ajutor in caz de angina pectorala
Dacă ai un episod de angină pectorală, uite ce trebuie să faci sau cum să procedezi cu o persoană care are un atac anginos:
- Oprește activitatea pe care o făceai și care a cauzat apariția durerii și așază-te, cel mai bine pe jos, cu genunchii la piept și mâinile sub genunchi. Dacă este primul episod de această natură, ar trebui să apelezi la medic de urgență. De asemenea, apelează la medic dacă este o durere diferită sau mai severă de cele cu care erai obișnuit.
- Dacă ți-a fost prescrisă medicație (nitroglicerină sublingual sau tablete), ia tratamentul așa cum ți-a fost recomandat (pot fi administrate 2-3 doze la interval de câteva minute)
- Dacă nu dispare la tratament sau reapare la scurt timp (15 minute), mergi de urgență la medic.
Cand mergi de urgenta la medic daca suferi de angina pectorala?
Dacă simptomele cunoscute de angină durează mai mult de 20 de minute și nu se reduc la repaus și la administrarea de nitroglicerină, mergi de urgență la medic, deoarece poate fi vorba despre un episod de angină instabilă sau de infarct miocardic.
Cum se pune diagnosticul de angina pectorala?
Primul pas este efectuarea unor teste de laborator (hemoleucogramă, hormoni tiroidieni, glicemie, profil lipidic, enzime cardiace, teste de funcție renală)
EKG-ul arată funcția electrică a inimii și se efectuează pentru excluderea infarctului.
Ecocardiografia apreciază funcția mușchiului cardiac, tulburările apărute sau alte cauze ce pot da durere toracică.
Radiografia toracică -doar în anumite contexte, în care diagnosticul nu este clar și se suspicionează alte cauze de durere.
Uneori, se poate realiza test EKG de efort, pentru a monitoriza apariția simptomelor în timpul efortului fizic.
De asemenea, poate fi nevoie de Holter EKG, ce presupune purtarea unui dispozitiv de înregistrare a activității cordului pentru 24-48 de ore, pentru decelarea modificărilor atunci când apar simptomele.
Angiografia coronariană vizualizează vasele de sânge ale inimii prin cateterizare, oferind o imagine detaliată asupra obstrucțiilor ce pot apărea la nivelul cordului.
De asemenea, se pot efectua CT și RMN cardiac, în cazuri rare.
Cum se desfasoara o consultatie?
Pașii pe care îi vei urma atunci când mergi la un consult sunt:
- o discuție cu medicul despre simptome (îți poți nota durata simptomelor, când apare, la ce dispare, alte boli de care suferi sau tratamente pe care le iei)
- medicul va efectua un examen obiectiv, ce poate presupune palpare, percuție și auscultație cardiacă
- ulterior, va fi necesară efectuarea unui EKG și ecografie cardiacă.
Diagnosticul se pune pe baza evaluării clinice și a celor paraclinice (EKG, ecografie). Rareori poate fi nevoie de investigații suplimentare (coronarografie sau angioCT, sau ecocardiografie sau IRM de stres).
Pe baza acestuia, se va institui un tratament.
Programează-te acum la o consultație și discută cu un specialist despre simptomele tale. Vei avea parte de toate analizele și serviciile necesare pentru diagnosticul complet, cu dotări de ultimă generație.
Solicitati o programare
Sună și programează-te: toate informațiile tale ne vor ajuta să îți putem oferi asistența medicală eficientă. Dacă durerile tale par a fi angină pectorală, ar trebui să faci investigațiile necesare.
Noi suntem aici pentru a îți oferi o consultație completă la specialiști în domeniu cât de repede este posibil.
Ne găsești de luni până vineri, între orele 08-20.