Ce este Gastroscopia?
Gastroscopia este o procedură medicală intervențională efectuata de medicul gastroenterolog, ce permite vizualizarea directă a interiorului esofagului, stomacului și duodenului proximal, care este prima secțiune a intestinului subțire.
De ce trebuie efectuata o gastroscopie?
O gastroscopie este necesara, atunci cand avem dureri abdominale persistente (arsuri la stomac), dificultăți la înghițire, reflux gastric, sângerări gastrointestinale inexplicabile sau alte afectiuni medicale ale stomacului suspectate care nu pot fi diagnosticate prin metode neinvazive. Această procedură este de asemenea cunoscută sub numele de endoscopie digestivă superioară sau esogastroduodenoscopie.
Cum decurge o gastroscopie?
Din punct de vedere tehnic, gastroscopia este o procedura endoscopica si consta in patrunderea cu un tub subțire și flexibil, dotat cu o cameră video și o sursă de lumină,numit endoscop, prin gura pacientului, care pe masura ce inainteaza prin segmentele tubului digestiv superior, transmite imagini pe un monitor.
In timpul gastroscopiei pacientul sta culcat pe partea stângă (in decubit lateral stang). La nivelul gurii se plaseaza un inel de plastic numit piesa bucala, între dinți pentru a proteja atât dinții pacientului, cât și endoscopul. De aceea, este important de stiut ca dacă purtați proteze dentare, va trebui să le scoateți.
Gastroscopia este o procedura dureroasa?
Este important să se știe că gastroscopia este o procedură endoscopică rapidă, care se poate efectua sub anestezie locală, fără sedare intravenoasă, și este în general bine tolerată de pacienți. Gastroenterologul va folosi un spray cu xilină (anestezic local) pentru a diminua disconfortul și reflexul de voma, apoi va introduce endoscopul delicat prin gură, esofag, stomac și duoden. De asemenea, este important de menționat că endoscopul nu interferează cu respirația și majoritatea pacienților considera ca procedura este doar ușor inconfortabilă.
Cat timp dureaza recuperea dupa o gastroscopie?
Perioada de recuperare după o endoscopie digestivă superioară este, în general, scurtă, iar majoritatea pacienților își pot relua activitățile obișnuite în ziua următoare. Este recomandat să se evite lichidele calde timp de 24 de ore după procedură. Consumul de lichide la temperatura camerei și alimentația se pot reula la două ore după efectuarea gastroscopiei.
4 Beneficii ale Gastroscopiei
1. Diagnosticare Precoce a Afecțiunilor Eso-Gastro-Duodenale
In timpul gastroscopiei medicul gastroenterolog examineaza mucoasa esofagului, a stomacului si a primei portiuni a duodenului și astfel, poate diagnostica precoce eventualele afectiuni gastrice, esofagiene si duodenale: esofagita, ulcerul gastric, gastrita, înainte ca acestea să devină grave.
2. Detectarea Infecțiilor cu Helicobacter Pylori: Prin faptul ca procedura facilitează prelevarea de biopsii permite diagnosticul infecțiilor cu Helicobacter Pylori, o bacterie care determina aparitia ulcerului gastric și inflamația cronică a mucoasei gastrice.
3. Identificarea Polipilor și a Cancerului Gastric: Prin vizualizarea directă și prelevarea de biopsii, gastroscopia permite exicizia polipilor gastrici și diagnosticul cancerului gastric în stadii incipiente, pentru ca pacientii sa poata avea parte de un tratament rapid și eficient.
4. Investigarea Simptomelor Gastrointestinale la pacienții cu simptome cronice: dureri abdominale persistente sau dificultăți la înghițire, pirozis etc.
Pregatirea pentru Gastroscopie
Citeste Pregatirea pentru Gastroscopie > > >
In Concluzie
Gastroscopia este o investigație care examinează tubul digestiv superior și, deși nu este dureroasă, nu este considerată o procedură plăcută. Cu toate acestea, utilitatea ei este inestimabilă și merită efortul.