Polipii colonici: tot ce trebuie să știi despre factori de risc, simptome, diagnostic, complicații, tratament și prevenție

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

Polipi colonici

Sumar articol:

Ai auzit vreodată despre polipii colonici? Reprezintă o excrescență a celulelor de la nivelul mucoasei colonului și de regulă este o patologie a vârstei adulte (deși poate apărea și la tineri, în anumite condiții genetice).

Articol recomandat: Boala Crohn și investigațiile de laborator

De cele mai multe ori, polipi colonici sunt benigni, inofensivi și nu dau niciun fel de simptomatologie, fiind descoperiți la un examen colonoscopic de rutină.
În timp, dacă nu sunt excizați însă, au riscul de a se transforma în leziuni premaligne și apoi maligne.

Articol recomandat: Ce este important să știi despre sindromul colonului iritabil?

Polipi colonici cauze

Nu se cunosc cauzele precise ce duc la această afecțiune, de regulă este vorba de apariția unor mutații în gene care duc la înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa colonică, mai ales atunci când se asociază cu factori externi și de risc.

Factori de risc

Există anumiți factori care cresc riscul apariției acestei afecțiuni:

 • vârsta peste 50 de ani
 • fumatul
 • consumul de alcool (în special peste 3 măsuri de alcool pe zi)
 • sedentarismul
 • obezitatea
 • dieta bogată în grăsimi
 • antecedente de polipi colonici
 • antecedente familiale de polipi sau cancer colorectal
 • boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau Colita Ulcerativă
 • diabetul zaharat de tip 2
 • cancer uterin sau ovarian înainte de 50 de ani
 • anumite boli genetice precum sindromul Lynch sau sindromul Gardner, Polipoza Adenomatoasă Familială, sindromul Peutz-Jegers (ce predispun la apariția polipilor multipli, la vârste tinere)

Polipi colonici simptome

Așa cum am menționat, polipii colonici nu dau, de obicei, niciun fel de simptome. Iată însă la ce trebuie să fii atent, îți prezentăm câteva simptome ce ar putea apărea:

 • sângerări rectale (nu sunt specifice polipilor, acestea pot apărea și în cazul hemoroizilor sau fisurilor anale). De regulă, sângerările de acest tip pot apărea la suprafața scaunului sau după defecație, observându-se picături în vasul de toaletă sau pe hârtie.
  Mai rar, sângerările pot duce la modificarea culorii scaunului în negru închis ((deși trebuie excluse alte cauze, precum suplimentele de fier sau anumite alimente) ) sau apariția de striuri sanghinolente în scaun.
 • durere abdominală
 • modificări de tranzit intestinal – constipație sau diaree ce durează mai mult de o săptămână
 • anemie prin deficit de fier, ca o consecință a pierderii cornice de sânge din mucoasa colonului.
 • rar, pot apărea greața sau vărsăturile in caz de polipi colonici

Polipi colonici complicații

Complicația principală a polipilor colonici este evoluția către malignitate. În câțiva ani, netratați, de regulă evoluează la forme de cancer colorectal.

Polipi colonici tratament

Nu există nicio formă de tratament medicamentos care să vizeze polipi colonici, singura metodă fiind excizia acestora în cursul procedurii de colonoscopie, ce va implica și examinarea acestora la microscop pentru diagnostic histopatologic. Acest lucru determină cu acuratețe benignitatea sau potențiala malignitate a formațiunii.

Există cazuri rare în care polipii sunt foarte mari și nu pot fi excizați prin colonoscopie, fiind necesară o tehnică laparoscopică simplă, minim invazivă.

Polipi colonici prevenție

Există câteva aspecte pe care le poți modifica în stilul de viață, care vor reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal, cum ar fi:

 • renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool
 • administrarea unor doze mici de aspirină sau suplimente de calciu ( recomandăm a nu fi administrate înaintea discuției cu medicul)
 • scăderea în greutate
 • exercițiul fizic (de exemplu – 150 de minute de exercițiu fizic moderat pe săptămână) –
 • dieta săracă în grăsimi, bazată pe fibre, fructe și legume proaspete, cu evitarea alimentelor procesate în exces. De asemenea, creșterea aportului de vitamina D și calciu are efecte benefice ( din alimente precum iaurt, lapte, brânza, ouă, pește, ficat, broccoli)

Ce doctor tratează polipii colonici?

Prima dată, îți recomandăm să te adresezi unui medic specialist în medicină internă sau unui medic gastroenterolog, ce pot supraveghea evoluția afecțiunilor de acest gen și pot efectua metode de investigație adecvată pentru diagnosticul corect, precum și excizia acestora.

Cum decurge consultația și cum se diagnostichează polipii colonici?

Vizita la medic în cazul suspiciunii unor polipi colonici (de regulă efectuate de rutină la pacienții peste 50 de ani) presupune efectuarea anumitor teste precum:

 • colonoscopie: prin care un tub flexibl este introdus pe cale anală pentru a vedea în întregime intestinul gros, prin intermediul unei camere atașate. Colonoscopia are avantajul de a vedea cu mare acuratețe polipii și a permite totodată excizia acestora în același timp sau efectuarea de biopsii (în anumite cazuri) de la nivelul mucoasei.
 • sigmoidoscopia este o metodă similară, dar poate vizualiza doar partea inferioară a colonului (colonul sigmoid) și rectul și nu permite efectuarea manevrelor de excizie (pentru care va fi nevoie ulterior de colonoscopie)
 • radiografia abdominală cu tranzit baritat, efectuată rar pentru diagnosticarea acestora
 • Colo-CT, o metodă pris care se realizează imagini seriate de la nivelul intestinului în formă 2D sau 3D și permit identificarea unor leziuni caracteristice
 • teste din scaun pentru identificarea sângerărilor oculte, însă acesta nu este un test diagnostic, întrucât sângerarea poate proveni din mai multe surse și va fi nevoie de investigații suplimentare.

Tratamentul de polipi colonici este dureros?

Colonoscopia este o metodă neplăcută, într-adevăr, uneori putând fi chiar dureroasă, însă ea poate fi realizată cu sedare (fie administrare de medicamente cu efect relaxant, fie cu sedare profundă, cu inducerea somnului), pentru minimizarea disconfortului. Excizia în sine nu doare, pacientul nu simte efectiv îndepărtarea polipului.

Cu toate acestea, colonoscopia necesită o pregătire adecvată înainte, ce presupune administrarea unei substanțe menite să elimine reziduurile și materiile fecale de la nivelul intestinului pentru a permite o vizualizare completă a mucoasei.

În cazul în care substanța prescrisă nu poate fi tolerată (are un gust neplăcut și necesită administrare în cantitate mare – până la 4 l în ziua dinaintea procedurii), se recomandă efectuarea unei clisme.

Când să mergi de urgență la medic?

Îți recomandăm o vizită imediată la medic atunci când experimentezi:

 • dureri abdominale foarte intense
 • sângerări în scaun
 • modificări persistente de tranzit intestinal, ce durează peste o săptămână, mai ales când asociezi și alți factori de risc precum vârsta peste 50 de ani sau istoric personal sau familial de polipi colonici.

Ce intrebari sa adresezi medicului?

Care este tratamentul adecvat pentru această afecțiune, în stadiul actual?
Este posibil să am o cauză genetică/ familială de apariție a polipilor?
Este posibil ca polipul să fie malign? Care sunt șansele?
Ce modificări trebuie să fac în dietă și în stilul de viață?
Dacă sufăr și de alte boli/ afecțiuni, care este metoda optimă de abordare a tuturor acestora?
Când va trebui să mă prezint din nou la consult pentru monitorizare?

Recuperare

Recuperarea după colonoscopie este foarte rapidă, vei pleca acasă în aceeași zi a efectuării investigației. Recomandăm să vii însoțit, deoarece, mai ales dacă optezi pentru varianta de sedare, nu vei avea voie să conduci un autovehicul și te poți simți slăbit sau ușor amețit. Nu există altfel de restricții sau indicații după colonoscopie.

Deși diagnosticul de polipi colonici te poate speria inițial, îți garantăm că descoperirea ei la timp și programarea la colonoscopie cu excizie este o metodă absolut eficientă pentru îndepărtarea polipului și a riscului de evoluție a acestuia.

Prin urmare, te așteptăm în clinica Dr. Aljobory Medical Center din Timisoara pentru a sta de vorbă cu medicul internist sau gastroenterolog și a descoperi împreună cea mai eficientă metodă de diagnostic și tratament.
Sună la 0256241277 și programează-te. Ai grijă de sănătatea ta! Prevenția este cea mai importantă formă de îngrijire.

Cu ce va putem ajuta?