Probabil că ai auzit deja de sindromul intestinului iritabil (colon iritabil), care mai poartă denumirea de colon iritabil, colită mucoasă sau colită spastică.
De fapt, acest sindrom înglobează un grup de simptome ce apar, de regulă, împreună, fiind dominate de dureri abdominale și modificări de tranzit intestinal (diaree, constipație sau amândouă).
Cu toate acestea, examenul clinic este normal, nu există niciun semn sau modificare la nivelul tractului intestinal, de aceea este considerată o boală funcțională.
Este o condiție care durează, de obicei, pe viață și poate avea impact semnificativ asupra calității acesteia.
E de 2 ori mai frecventă la femei și afectează mai des persoanele sub 50 de ani.
Articol recomandat: Steatoza hepatică sau ficatul gras – Când devine urgență
Colon iritabil cauze
Nu se cunosc exact cauzele apariției acestui sindrom, însă îți putem oferi câțiva factori care pot contribui la apariția sa:
- infecții la nivelul tractului digestiv, precum gastroenteritele de cauză virală sau bacteriană
- modificări ale microbiotei intestinale
- stresul (în special evenimentele stresante în copilărie). Totodată, stresul este și un trigger al episoadelor simptomatice și al exacerbării intensității acestora
- anomalii ale sistemului nervos enteric (de la nivelul intestinelor) – sau disfuncție de transmitere nervoasă de la creier la intestine
- tulburări ale contracțiilor musculare ale peretelui intestinal (dismotilitate), cu efect asupra tranzitului
- intoleranțele sau alergiile alimentare pot contribui la apariția bolii (lactate, citrice, fasole, varză, băuturi carbogazoase etc).
Articol recomandat: Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) – Cand devine urgenta
Factori de risc in caz de colon iritabil
Ne putem gândi la acest sindrom și mai mult atunci când un pacient este tânăr (sub 50 de ani), de sex feminin (riscul fiind și mai crescut la femeile care se află sub terapie estrogenică), cu istoric familial de colon iritabil sau cu tulburări de natură psihologică precum anxietatea, depresia și alte tulburări psihice, în special care țin de traume emoționale.
Colon iritabil simptome
Pentru a diagnostica sindromul de intestin iritabil, simptomele trebuie să fie prezente pentru cel puțin 3 zile pe lună timp de 3 luni consecutiv. Nu este întotdeauna o patologie persistentă, pentru unii pacienți simptomatologia poate fi continuă, iar pentru alții evoluează în perioade cu simptome și perioade fără.
Printre acestea, enumerăm:
- dureri abdominale și crampe (de regulă în jumătatea inferioară a abdomenului)
- constipație
- diaree
- balonare, gaze
- uneori, scaunul poate prezenta mucus
O parte din pacienți pot avea episoade alternative de constipație sau diaree, iar balonarea și gazele se ameliorează uneori după tranzitul intestinal.
În ceea ce privește femeile, ele pot resimți exacerbări înainte sau în perioada menstruației, fie în timpul sarcinii, iar femeile la menopauză recunosc o ameliorare.
Colon iritabil complicații
Complicațiile pot surveni în urma diareei sau a constipației cronice, prin apariția hemoroizilor simptomatici.
Alte complicații țin de scăderea calității vieții și de tulburări de dispoziție, crescând predispoziția către anxietate și depresie, care, de asemenea, accentuează simptomele, creând un cerc vicios.
Colon iritabil tratament
Din păcate, nu există un tratament miraculos care să rezolve această boală și să funcționeze pentru toată lumea. Medicul realizează, de regulă, un plan de tratament adaptat simptomatologiei și nevoilor pacientului, care se bazează mult și pe modificări în stilul de viață și stilul alimentar.
Dietă în sindromul intestinului iritabil:
- creșterea cantității de fibre (prin creșterea consumului de fructe, legume, cereale și nuci)
- consum crescut de apă
- evitarea cofeinei, a ceaiurilor, băuturilor carbogazoase și a ciocolatei
- reducerea sau eliminarea lactatelor și brânzeturilor, deoarece multe persoane ce suferă de colon iritabil au și intoleranță la lactoză. În acest caz, ai grijă la suplimentarea calciului din alte surse, de exemplu broccoli, somon sau spanac.
- încearcă dieta low FOODMAP, specific creată pentru acest sindrom,, bazată pe înlocuirea carbohidraților fermentabili, parțial sau complet nedigerabili, responsabili de apariția simptomelor.
Alte sfaturi in caz de colon iritabil
- dormi suficient
- fă exerciții fizice regulat
- renunță la fumat
- încearcă tehnici de relaxare
- mănâncă mese mai mici și mai frecvente și notează ce ai mâncat și când apar simptomele, astfel poți descoperi alimentele care declanșează simptomele.
Daca suferi de colon iritabil medicul îți poate recomanda:
- suplimente de fibre, de tip psyllium, cu creșterea aportului de apă, pentru reducerea constipației
- laxative
- medicamente antidiareice (loperamidă, colestiramină)
- anticolinergice, care pot acute la reducerea spasmelor intestinale
- anumite cazuri pot necesita antidepresive
- pentru durerile extrem de severe pot fi prescrise medicamente antialgice puternice.
Există câteva medicamente aprobate în sindromul de intestin iritabil, de exemplu Rifaximina (Normix) pentru încărcătura bacteriană, dar și medicamente care interferează fie cu creșterea secreției de fluide la nivel intestinal, fie cu scăderea acestora sau cu reducerea contracțiilor musculare. Nu există însă un protocol aprobat.
Colon iritabil prevenție
Nu există metode specifice de prevenție a sindromului de intestin iritabil, ci doar un stil de viață sănătos, în special o dietă corectă, cu reducerea cantității de carbohidrați și îndulcitori, reducerea lactatelor și creșterea ingestiei de fibre.
O metodă ce pare să aibă rezultate în ameliorarea simptomatologiei este adoptarea dietei fără gluten, asociată cu reducerea stresului.
Ce doctor tratează colonul iritabil?
Dacă te regăsești în acest tablou clinic, primul pas este să discuți cu medicul de familie sau medicul generalist, care îți va face o trimitere către gastroenterolog.
Echipa de gastroenterologie de la clinica Dr. Aljobory Medical Center din Timisoara este specializată pentru diagnosticul și tratamentul tulburărilor tractului digestiv și sunt pregătiți să îți facă un diagnostic diferențial cu alte boli ce pot da o simptomatologie similară.
Cum decurge consultația?
Medicul gastroenterolog va diagnostica de regulă acest sindrom din anamneză, pe baza simptomelor. Acesta îți va pune diverse întrebări despre stilul de viață, durata și momentul apariției simptomelor, frecvența lor, modificări de tranzit intestinal și aspectul scaunului, medicamente pe care le iei etc.
Este posibil ca acesta să îți recomande efectuarea unor teste din scaun, analize de sânge, radiografii sau colonoscopie.
Endoscopia digestivă inferioară poate fi indicată în anumite cazuri, fie sub forma sigmoidoscopiei flexibile (ce examinează doar jumătatea inferioară a intestinului gros și poate evidenția prezența sângerărilor rectale și a polipilor) fie a colonoscopiei ce reușește să vizualizeze întreg colonul și poate recolta biopsii de mucoasă, dar și identifica și rezeca polipi.
Dacă există suspiciuni de alt diagnostic, poate fi necesară o radiografie sau un CT, sau o endoscopie digestivă superioară.
Când să mergi de urgență la medic?
Ar trebui să mergi la un consult medical atunci când modificările tranzitului intestinal sunt persistente, deoarece pot exprima și alte patologii mult mai grave, cum ar fi cancerul de colon. Simptomele care ar trebui să te îngrijoreze și aducă rapid la medic sunt:
- scăderea în greutate
- apariția sângelui în scaun sau sângerări rectale
- diareea ce apare în timpul nopții
- anemia prin deficit de fier
- vărsături inexplicabile
- dificultăți la deglutiție
- durere abdominală persistentă și intensă, care nu se mai ameliorează cu tranzitul intestinal.
Intestinul Iritabil este o boală severă sau fatală?
Nu. Deși simptomatologia poate fi deranjantă, nu îți va afecta durata vieții și nici nu va fi nevoie de tratamente costisitoare și grele de tipul intervențiilor chirurgicale, mai ales dacă vei respecta recomandările medicului.
Nu este o condiție amenințătoare de viață și nici nu are riscuri înalte precum bolile inflamatorii intestinale sau cancerul de colon.
Ce să faci daca suferi de colon iritabil?
- Ține un jurnal al alimentelor pe care le mănânci, corelat cu apariția simptomelor și evită-le pe cele care exacerbează episoadele simptomatice.
- Încearcă suplimente de probiotice.
- Găsește metode de relaxare, vor avea un impact semnificativ asupra calității vieții.
- Fă mult sport, adoptă un stil de viață activ, deoarece are un impact semnificativ asupra sănătății tractului digestiv.
- Încearcă să mănânci mâncare gătită acasă, din ingrediente proaspete.
Ce să nu faci in caz de colon iritabil?
- Nu sări peste mese, nu mânca pe fugă și nu le amâna, ci încearcă să ai mese cât mai regulate.
- Evită mâncărurile condimentate, grase și extra procesate.
- Nu exagera cu consumul de frute (de preferat, nu sări de 3 porții de fructe pe zi)
- Nu bea mai multi de 3 cești de cavea sau ceai și evită alcoolul și băuturile carbogazoase, inclusiv apa minerală.
Viața cu Intestin Iritabil poate fi extrem de provocatoare, cu simptome deranjante și mai ales știind că nu este complet vindecabilă.
Cu toate acestea, poți ține simptomele sub control printr-un stil de viață sănătos și activ. Împreună, putem găsi cea mai bună variantă pentru tine și îți promitem toată atenția de care ai nevoie.
La clinica Dr. Aljobory Medical Center Timisoara vom găsi un plan de diagnostic și de tratament colon iritabil care să se potrivească programului tău, dar care să reușească să îți amelioreze simptomatologia.
Nu ezita să te programezi acum, te așteptăm cu drag la un consult.
Ne găsești la telefon 0256241277 sau 0740070070.