Deși cauzează niște dureri extreme, hemoroizii sunt, de fapt, umflături ale venelor de la nivelul rectului (hemoroizi interni) și anusului (hemoroizi externi).
Articol recomandat: Totul despre polipii colonici, de la apariție la prevenție și tratament, inclusiv complicații
Cauze și factor de risc
Există mai multe cauze ce pot duce la apariția hemoroizilor, printre care enumerăm:
- diareea sau constipația cronică
- timpul prelungit petrecut la toaletă și efortul la defecație
- obezitatea
- sarcina
- dietele sărace în fibre
- raporturile sexuale anale
- ridicatul frecvent al greutăților mari
- persoanele care petrec mult timp pe scaun
Articol recomandat: Tromboflebita: Cauze, Simptome si Tratament
Simptome
Hemoroizii externi provoacă prurit și senzație de iritare/ arsură la nivelul anusului, asociind durere și disconfort, mai ales în șezut, la defecație sau în mers. Ei se manifestă ca o umflătură la exterior și, uneori, pot provoca sângerare.
Hemoroizii interni nu pot fi vizualizați și nu provoacă același tip de disconfort, însă cel mai frecvent asociază sângerări rectale (rectoragii), mai ales după scaun (scaunele prezintă sânge pe suprafață sau se poate observa sânge în toaletă). Acest tip de hemoroizi poate da durere atunci când protruzionează la exterior.
Hemoroizii trombozați reprezintă o complicație prin formarea unui cheag de sânge la nivelul lor și asociază durere foarte severă și inflamație, iar hemoroizii sunt duri la atingere.
Complicații
Hemoroizii trombozați sau strangulați sunt o complicație severă, deoarece devin extrem de dureroși, iar tratamentul este obligatoriu prin excizie chirurgicală.
Hemoroizii se pot infecta, mai ales atunci când produc sângerări.
O altă complicație frecventă, mai ales la persoanele care au hemoroizi de mult timp și netratați corespunzător, o reprezintă anemia din cauza pierderii cronice de sânge.
Tratamentul hemoroizilor
Primele măsuri sunt de tratament conservator, ce presupun modificarea dietei cu scopul de a reduce consistența scaunelor (diete bogate în fibre sau suplimente de fibre). Alături de acestea, se recomandă exercițiul fizic, care ajută circulația sângelui.
Un alt remediu de urmat acasă este să faci băi calde, lungi, de șezut sau într-o cadă umplută, pentru 10-15 minute de 2-3 ori pe zi, deoarece cresc fluxul de sânge local și ajută la vindecarea mai rapidă, și totodată reduc simptomatologia.
Există anumite unguente topice de la farmacie sau supozitoare destinate tratamentului hemoroizilor, pe bază de hidrocortizon sau agenți anestezici, pentru reducerea simptomelor locale și accelerarea vindecării.
Poți opta pentru antialgice orale, de tipul paracetamolului, aspirinei sau ibuprofenului, care ajută la ameliorarea disconfortului.
Cazurile mai severe necesită tratament local, prin tehnici chirurgicale simple pentru eliminarea hemoroizilor. Acestea pot presupune tratamente chimice, cu laser sau lumină infraroșie, fie metode de ligaturare cu benzi a hemoroizilor. În cazul în care nici aceste proceduri nu produc vindecarea și hemoroizii reapar, se poate realiza excizia acestora cu bisturiul.
Prevenție
Prevenția hemoroizilor se poate realiza prin asigurarea unui tranzit intestinal moale, care ajută la împiedicarea iritației acestora cu fiecare scaun. Pentru acest lucru, te sfătuim să iei următoarele măsuri:
- ține o dietă cu conținut ridicat de fibre, bazată pe multe fructe, legume și cereale. Ai grijă să nu introduci dintr-o dată o cantitate mare de fibre, deoarece produc balonare.
- este foarte importantă hidratarea corespunzătoare, mai ales într-o dietă cu multe fibre. Evită alcoolul.
- Poți opta pentru suplimente cu fibre, pe care le găsești la farmacie, deoarece deseori nu poți asigura o cantitate suficientă de fibre doar din alimentație (20-30 g pe zi). Printre suplimentele recomandate se află cele pe bază de psyllium sau metilceluloză. Și în acest caz este foarte important să bei foarte multă apă, deoarece acestea pot chiar să agraveze constipația.
- Încearcă să eviți efortul la defecație, deoarece acest lucru creează și mai multă presiune locală.
- Mergi la toaletă atunci când simți nevoia și nu evita acest lucru de teama durerii, deoarece scaunele care stagnează în intestinul inferior vor fi ulterior și mai dure.
- Exercițiul fizic ajută foarte mult la prevenirea constipației, mai ales la persoanele care sunt foarte sedentare. De asemenea, te ajută să scazi în greutate, ceea ce reprezintă un alt factor care contribuie la apariția hemoroizilor.
- Evită perioadele prelungite pe scaun, la birou, încearcă să mergi câteva minute la fiecare oră de stat în șezut. De asemenea, evită timpul prelungit petrecut la toaletă, deoarece acest obicei creează presiune pe venele locale.
Ce doctor tratează hemoroizii?
Medicul la care trebuie să te prezinți este un proctolog sau medic specialist în chirurgie generală.
Cum decurge consultația?
Discuția cu medicul se va baza pe istoricul simptomelor tale, precum și analiza factorilor de risc. Trebuie efectuat un examen fizic, ce presupune vizualizarea canalului anal pentru a obiectiva prezența hemoroizilor sau a investiga alte cauze posibile ce pot da simptome similare (precum fisura anală).
Se realizează și un examen digital (tușeu rectal), pentru a investiga tonusul muscular al sfincterului anal, sensibilitatea locală, precum și prezența hemoroizilor interni sau a altor modificări locale.
Diagnosticul presupune și investigarea cu ajutorul anoscopiei/ sigmoidoscopiei/ colonoscopiei, ce au același principiu de bază (se introduce un mic tub cu cameră pentru vizualizarea canalului anal și rectului pe interior). Diferă lungimea până la care se ajunge în interiorul intestinului,
Este tratamentul hemoroizilor dureros?
Metodele conservatoare, prescrise inițial, nu sunt deloc dureroase. Procedurile de minimă chirurgie sunt efectuate cu anestezic local, prin urmare nu ar trebui să existe disconfort. Sunt proceduri rapide, efectuate în ambulator și vei pleca acasă imediat după aceea.
Când să mergi de urgență la medic?
Dacă tratamentele locale nu dau evoluție favorabilă după o săptămână sau apare sângerarea în timpul defecației, este timpul să mergi la medic. Sângerarea rectală necesită investigații, deoarece poate avea și alte surse (nu este tipică doar hemoroizilor), printre cauze numărându-se și tumorile rectale sau anale.
Atunci când sângerarea este de lungă durată, poți dezvolta anemie, cu stare de oboseală, amețeli, dureri de cap și chiar leșin, și recomandăm o vizită la medic.
Ce întrebări să adresezi medicului?
- Este o condiție ce va apărea frecvent? Se pot croniciza?
- Ce metodă de tratamente este cea mai potrivită pentru situația și stilul meu de viață?
- Dacă metodele conservatoare nu funcționează, care este următorul pas?
- Ce pot să fac acasă pentru a ameliora simptomele?
- Iau alte medicamente/ am alte boli. Cum le pot gestiona împreună? Există interacțiuni?
Recuperare
Recuperarea se bazează pe urmarea îndelungată a unei diete corecte și a tuturor metodelor descrise la capitolul Prevenție. Este important să menții pe termen lung schimbările pe care le-ai făcut pentru vindecarea hemoroizilor și totodată să ajuți la prevenția reapariției lor în viitor.
În urma procedurilor invazive, medicul îți va spune dacă există anumite lucruri pe care trebuie să le faci ulterior, în funcție de fiecare tehnică în parte.
Ce să eviți atunci când ai hemoroizi?
În afară de dieta general bazată pe fibre, trebuie să ții cont de faptul că anumite alimente înrăutățesc simptomatologia, accentuând constipația. Iată câteva dintre cele pe care trebuie să le eviți:
- mâncarea procesată sau de tip fast-food
- mâncarea condimentată
- cipsurile
- brânzeturile
- carnea în exces
Câteva dintre lucrurile pe care trebuie sau nu să le faci în tratamentul și prevenția hemoroizilor le regăsești la capitolul Prevenție.
Atunci când simptomatologia devine foarte severă și supărătoare, este timpul să apelezi la medic. Știm că este o problemă delicată iar disconfortul unui consult îți poate provoca anxietate, însă tratamentul acestora este un pas care îți va reda calitatea vieții.
Îți promitem că măsurile luate pentru diagnosticul și tratamentul problemei tale sunt efectuate cu grijă și blândețe, iar consultul nu va fi dureros sau stresant pentru tine, dar te va ajuta în ameliorarea simptomelor.
Te așteptăm în clinica Dr. Aljobory Medical Center din Timisoara!
Pentru programări, ne găsești la nr de telefon 0256 241 277.