Ecografia Doppler – ce este și ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul acesteia?

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

ce este ecografia doppler

Sumar articol:

Ce este ecografia doppler?

Ecografia Doppler face parte din categoria testelor imagistice neinvazive și nedureroase, utilizate pe scară largă în medicină pentru a arăta mișcarea sângelui prin vasele de sânge (artere și vene), spre deosebire de ecografia simplă, care arată imagini despre structuri și organe, dar care nu poate obiectiva fluxul sangvin.

Tehnologia Doppler măsoară ultrasunetele reflectate de un obiect în mișcare, în acest sens fiind vorba despre celulele roșii ale sângelui (acest lucru reprezentând efectul Doppler).

Citeste si: Hipertensiunea arterială – cauze, simptome și tratament 

Tipuri de ecografie doppler

Există mai multe tipuri de ecografie Doppler:

  1. Doppler color – cu ajutorul sistemului din calculator, ultrasunetele sunt arătate pe monitor cu anumite culori în funcție de direcția și viteza curgerii sângelui, în timp real.
  2. Doppler Spectral – ce arată fluxul de sânge sub forma unui grafic în loc de imagini, acest lucru ajutând la estimarea gradului de blocare a vasului.
  3. Power Doppler – este un tip nou de Doppler color, ce are capacitatea de a arăta mai multe detalii ale fluxului sangvin, însă nu poate arăta direcția curgerii acestuia.
  4. Duplex Doppler – utilizează tehnologia ecografiei standard pentru a furniza imagini despre vasele sangvine și organe, acestea fiind ulterior transformate într-un grafic, similar Dopplerului spectral
  5. Doppler cu undă continuă – în care ultrasunetele sunt trimise și recepționate în mod continuu, ajutând la măsurători cât mai exacte ale sângelui ce curge cu flux ridicat.

Pacienta in timpul unei unei ecografii Doppler (angiodinografie) a picioarelor pentru a studia fluxul sanguin și a explora potențiala venă profundă

Cum ne pregătim pentru ecografia Doppler?

În funcție de tipul de ecografie Doppler și de motivul testării, poate fi necesar să:

– nu mănânci și să nu bei nimic pentru câteva ore înaintea testării (acest lucru, dacă este necesar, îți va fi comunicat de către medic, precum și numărul exact de ore – în general între 6-12 ore – și este indicat în ecografiile efectuate la nivel abdominal)

– să nu fumezi sau să utilizezi alte produse cu nicotină pentru cel puțin 2 ore înainte de testare, deoarece nicotina reduce calibrul vaselor de sânge și poate afecta rezultatele testării.
– nu trebuie întrerupt niciun tratament, acestea pot fi luate conform prescripției în ziua testării

– femeile ce vor efectua Doppler la nivel pelvis, se recomandă consumul de apă cu o ore înainte de testare, deoarece vezica urinară trebuie să fie plină.

Cum se efectuează ecografia Doppler?

Este un test foarte simplu, care presupune următorii pași:

– îndepărtezi hainele și bijuteriile la locul unde va fi efectuată ecografia
– te întinzi pe masa de consultație și va fi expusă zona ce urmează a fi investigată
– se aplică un gel pe zona respectivă, ce facilitează contactul între transductor și piele
– transductorul se aplică deasupra zonei și este plimbat pe suprafața de investigat
– tehnologia presupune emiterea de către transductor a unor unde de ultrasunete, iar reflexia acestora de către vase, organe și structuri este recepționată simultan
– ultrasunetele reflectate sunt înregistrate și transformate în imagini pe monitor
– se îndepărtează gelul de la nivelul pielii.

Testul Doppler carotidian sau ecografia carotidiană este un test non-invaziv care utilizează unde sonore pentru a detecta îngustarea arterelor sau potențialele blocaje. Aceasta ajută medicul să stabilească dacă sunteți expus riscului de a suferi un accident vascular cerebral și pentru a va oferi măsuri preventive.

Când se recomanda o ecografie Doppler?

Un astfel de test se va recomanda persoanelor care au simptome specifice unei boli cardiace sau arteriale, unde se suspicionează un flux de sânge redus.

Acest lucru poate fi indicat doar de către medic, dar îți vom prezenta mai jos câteva simptome specifice, în urma cărora poți avea nevoie de o ecografie Doppler:

  1. Simptome de afectare cardiacă, printre care dificultatea la respirație, durere în piept, oboseală la efort fizic, la emoții sau constantă, edeme (umflături) la nivelul picioarelor sau abdomenului.
  2. Simptome ale bolii arteriale periferice, cum ar fi crampe dureroase la nivelul gambelor, coapsei sau mușchilor fesieri, mai ales în mers sau la urcat scări, slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor, senzație de picioare reci, modificări de culoare ale pielii gambelor/ picioarelor.

Alte indicații pentru ecografia Doppler pot fi:

  • accident vascular cerebral recent (se va efectua un Doppler transcranial)
  • leziuni ale vaselor
  • persoanele aflate sub tratament pentru tulburări ale circulației sangvine
  • sarcinile în care se suspicionează o problemă de circulație sangvină a fătului, cum ar fi restricția de creștere intrauterină (copilul este mai mic decât ar trebui pentru vârsta gestațională sau mama suferă de anumite probleme de sănătate care pot predispune fătul – cum ar fi preeclampsia sau siclemia)
  • investigarea fluxului sangvin în urma unei intervenții chirurgicale sau a unui tratament, evaluarea fluxului sangvin după transplant de organ

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ecografia Doppler?

Acest test este utilizat pentru a diagnostica o multitudine de condiții medicale, printre care putem menționa:

  • trombii, sau cheagurile de sânge formate în interiorul vaselor (tromboza venoasă profundă)
  • insuficiența venoasă, prin studiul valvelor (o componentă a venelor de la nivelul membrelor inferioare care previn refluxul sângelui înapoi în periferie). Disfuncția valvelor permite sângelui să se întoarcă spre zonele periferice ale picioarelor, reducând fluxul către inimă
  • defecte valvulare congenitale (ale inimii) și boli cardiace congenitale
  • ocluzia arterială (bloc la nivelul unei artere)
  • boala arterială periferică (produsă de ateroscleroză = formarea unui strat de grăsime în interiorul arterei ce restricționează circulația arterială către periferie)
  • anevrisme arteriale/ aortice
  • stenoze arteriale (îngustarea calibrului vasului) la diverse nivele )
  • tulburări de circulație sangvină la nivelul ficatului, rinichilor, pancreasului și splinei
  • tumori în interiorul vaselor

Ecografia Doppler este dureroasă?

Nu, o ecografie Doppler este un test complet neinvaziv și nedureros, totul se întâmplă la suprafața pielii, doar prin aplicarea și mișcarea transductorului deasupra zonei investigate.

Ecografia Doppler prezintă riscuri?

Ecografia Doppler nu are niciun fel de risc, fiind din categoria testelor non-invazive, cu risc scăzut, mai ales că nu necesită nici injectarea unor substanțe de contrast, similar CT-ului sau angiografiei, și nici radiații. Ultrasunetele nu sunt nici dureroase, nici nu lezează structuri interne. Din aceste considerente, ecografia este utilizată fără probleme în timpul sarcinii.

Cat durează o ecografie Doppler?

În funcție de necesitate, de obicei durează între 30-60 de minute.

Ecografia Doppler în sarcină

În timpul sarcinii, ecografia de tip Doppler este utilizată pentru a investiga fluxul de sânge către placentă, prin arterele uterine.

Acest lucru se realizează în special ca test de screening, deoarece rezistența crescută a fluxului de sânge este asociată cu risc crescut de preeclampsie și restricție de creștere intrauterină, în schimb, impedanța normală prin arterele uterine are un risc scăzut de insuficiență placentară (atunci când copilul nu primește suficient oxigen și nutrienți prin vasele uterine).

Prin urmare, scopul acestui test nu este de diagnostic, ci de a identifica gravidele cu sarcini cu risc crescut.
Ecografia Doppler scanează și fluxul prin cordonul ombilical (prin care se pot efectua și teste ale fluxului de sânge cranial fetal și prin aortă), dar și anumite părți ale corpului fetal – prin urmare, se utilizează și pentru a investiga starea de bine a fătului și creșterea acestuia.

În sarcină, ecografia doppler se recomandă atunci când:

  • copilul nu crește conform standardelor, fiind mai mic decât normal pentru vârsta gestațională
  • mama nu mai site mișcările fetale
  • în cadrul sarcinii gemelare, atunci când se ridică suspiciunea sindromului de transfuzie între gemeni
  • o gravidă a mai avut anterior o sarcină cu un făt cu greutate redusă, sau a pierdut o sarcină tardiv sau chiar la naștere
  • gravidele ce suferă de diabet sau hipertensiune arterială
  • feții care prezintă anticorpi rhesus

Ecografia Doppler la copii

Ecografia Doppler la copii este indicată mai rar în acestă grupă de vârstă, dar poate fi realizată sub forma Dopplerului transcranial, pentru a investiga fluxul de sânge către creier, atunci când copilul a suferit un accident vascular cerebral, a suferit o leziune traumatică la nivelul creierului, atunci când copilul suferă de siclemie, cu risc crescut de AVC, sau pentru evaluarea funcției cerebrale.

Mai poate fi indicat pentru evaluarea bolilor cardiace congenitale și a suferințelor valvulare congenitale.
Rar este recomandat Dopplerul la nivel abdominal, la copii.

Bolile arteriale și venoase periferice nu sunt considerate caracteristice acestei grupe de vârstă.

#ecografia doppler timisoara

Ti-a fost util acest articol?

Multumim pentru mesajul tau!

Mai multe articole:

pneumonia tratament timisoara
Pneumologie
Diana AlJobory

Pneumonia la adulți și la copii

Te așteptăm să stai de vorbă cu specialiștii noștri pneumologi, din cadrul clinicii Dr. Aljobory Timisoara, și să afli cea mai bună variantă pentru a evalua starea plămânilor tăi.

Indiferent că suferi de o pneumonie actuală sau ai avut o infecție COVID cu afectare pulmănară importantă.

Citeste mai mult »
Cu ce va putem ajuta?