Tiroida, Afecțiunile Glandei Tiroide și Sarcina: de ce este importantă evaluarea glandei tiroide pe perioada sarcinii

Video Endoscopie ORL Avansata

Tiroida este un organ vital, atât în funcționarea organismului adult, cât și în dezvoltarea celui fetal și, ulterior, al copilului.

De ce este important să facem o evaluare a tiroidei în contextul unei sarcini ?

Hormonii tiroidieni au un rol esențial în dezvoltarea neurologică și fizică fetală, în mod deosebit în primele 3 luni de sarcină, întrucât tiroida fetală nu se formează decât din a 3-a lună de sarcina, astfel că, pe toată această perioadă, există o strânsă dependență de tiroida mamei.

Afecțiunile preexistente ale tiroidei și sarcina

De asemenea, bolile tiroidiene pot fi declanșate sau agravate (atunci când deja există un diagnostic) pe perioada sarcinii.
O funcționare deficitară a tiroidei materne (hipotiroidism) poate fi asociată cu un anumit grad de retard mental al copilului, direct proporțional cu nivelul deficitului, sau, în cazuri extreme, chiar cu pierderea sarcinii.
Diametral opus, o secreție sau sinteză în exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) este asociată cu o greutate mai mică la naștere sau probleme cardio-vasculare materne (hipertensiune arterială, retenție de apă sau preeclampsie).

Nodulii Tiroidieni și Sarcina

Prezența de noduli tiroidieni este un alt aspect care nu trebuie neglijat în contextul unei sarcini, întrucât, de cele mai multe ori, există o creștere accelerată a acestora, pe fondul modificărilor din sarcină. Întrucât posibilitățile de tratament ale nodulilor tiroidieni sunt reduse (pentru nodulii de dimensiuni mari se recomandă chirurgia), este vital să diagnosticăm și/sau monitorizăm pacientele cu gușă nodulară chiar din momentul planificării unei sarcini.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze?

De cele mai multe ori, hipotiroidia este asimptomatică, dar atunci când aceasta este manifestă, simptomele cele mai imortante sunt: oboseală, somnolență, tulburări de concentrare și/sau memorie, constipație și sensibilitate la frig. Ba mai mult, uneori aceasta poate fi o cauză a infertilității.
Simptomele asociate cu hipertiroidismul, cel mai adesea, sunt: agitație, insomnie, scădere în greutate, palpitații, tremor, diaree și transpirații.
Frecvent, prezența de noduli tiroidieni este diagnosticată întâmplător, dar sunt și situații în care pacientele prezintă simptome, cum ar fi: senzație de nod în gât, dificultăți la înghițire, tuse seacă.

Ce categorie de persoane sunt diagnosticate cel mai frecvent cu patologii tiroidiene în contextul unei sarcini?

• paciente peste 35 de ani
• paciente cu istoric familial de boală tiroidiană autoimună sau deja diagnosticate cu o altă boală autoimună
• paciente cu istoric familial de noduli tiroidieni
• paciente cu istoric personal de iradiere in regiunea cervicală
• paciente care dezvoltă complicații cardio-vasculare și/sau metabolice pe parcursul sarcinii

În ce constă evaluarea inițială tiroidiană și monitorizarea ulterioară a unei paciente însărcinate?

Evaluarea funcției tiroidiene (TSH) face parte din pachetul de analize și investigații standard efectuate în momentul depistării sarcinii. În situația în care se determină valori modificate ale acesteia, este esențial să ne orientăm către un consult de specialitate în vederea unui diagnostic corespunzător. Astfel, că, pe lângă TSH, se vor recomanda, după caz, efectuarea și a altor analize de sânge și/sau efectuarea unei ecografii tiroidiene. În situațiile în care la evaluarea inițială, nu au fost determinate modificări patologice, se recomandă, totuși, verificarea activă pe parcursul lunilor mici de sarcină a pacientelor din categoriile de risc, precum și reevalurea pacientelor în contextul apariției de simptome specifice.

Ce se întâmplă dacă am fost diagnosticată cu o patologie tiroidiană în timpul sarcinii?

Starea de nevrozitate, greața sau vărsăturile severe sunt doar trei dintre simptomele hipertiroidismului in sarcină. Frecvența cardiacă crescută, oboseala sau lipsa somnului pot fi probleme cu care se confruntă pacientele care au această afecțiune. Hipertiroidismul în sarcină poate duce la complicații, precum și la problem în dezvoltarea normal a fătului.

Tratamentul afecțiunilor tiroidei pe perioada sarcinii

Întrucât orice patologie, nu doar cele tiroidiene, prezintă un prognostic cu atât mai bun, cu cât diagnosticul se pune mai precoce, este vital să ne adresăm medicului de specialitate cât mai prompt, iar în situațiile de risc, chiar din momentul planificării sarcinii.
În funcție de diagnostic și severitatea acestuia, pacientei i se poate recomanda doar monitorizare funcțională (efectuare de analize de sânge la un anumit interval de timp) și imagistică (efectuare de ecografie tiroidiană la un anumit interval de timp), tratament medicamentos (administrare de hormoni tiroidieni în hipotiroidism sau de antitiroidiene de sinteză specifice în hipertiroidism). Excepțional, în cazul pacientelor cu noduli tiroidieni de dimensiuni mari sau caracter malign, care pun în pericol viața mamei, se poate lua în considerare și varianta unui tratament chirurgical, dar doar în trimestrul II de sarcină.

Monitorizarea permanentă a nivelului hormonilor tiroidieni pe durata sarcinii și planul de tratament corespunzător sunt cele mai bune metode pentru a reduce riscurile acestei afecțiuni. Consultul de specialitate este singura variantă pentru a putea beneficia de un tratament corespunzător și de a putea reduce posibilele riscuri associate.

Copilul meu va avea probleme dacă eu sunt diagnosticată cu o patologie tiroidiană și/sau urmez un tratament pentru această patologie?

Sarcina este un motiv de bucurie, dar și un moment al responsabilizării, astfel că, dacă înainte de sarcină, nu există prea multă precauție legată de alimentație sau medicație ocazională, odată cu depistarea sarcinii, pacienta va fi conștientizată de cât de important este să evalueze, din nou, împreună cu medicul de specialitate, după caz, fiecare lucru, din perspectiva copilului.
Dacă în majoritatea patologiilor, aria de medicamente disponibile recomandate în sarcină este important restrânsă, vestea bună este că, în cazul patologiei tiroidiene, aceste restricții sunt mai puțin resimțite.

În cazul unei paciente diagnosticate cu hipotiroidism, administrarea de hormoni tiroidieni (Euthyrox), nu va avea niciun efect nociv asupra copilului, atâta vreme cât dozele se ajustează corespunzător și periodic la valorile TSH (analize de sânge). Ba mai mult, în prezența unui tratament corespunzător, nici efectele bolii nu vor fi resimțite asupra fătului.

În cazul pacientelor diagnosticate cu hipertiroidism, se recomandă administrarea unor preparate medicamentoase specifice (antitiroidiene de sinteză), diferite de cele pe care le administrăm în afara sarcinii, pentru a evita efectele teratogene (generatoare de malformații) asupra produsului de concepție. Acestea pot avea, ocazional, efecte adverse, cum ar fi reacții alergice și excepțional, afectare hepatică sau probleme hematologice. La fel ca și în cazul pacientelor hipotiroidiene, un diagnostic precoce și un tratament corespunzător vor minimiza efectele bolii asupra fătului. În situația unei paciente diagnosticate cu boală Basedow Graves, există totuși riscul transmiterii acesteia copilului, de aceea este vitală evaluarea acestuia după naștere.

În concluzie…

Diagnosticarea afecțiunilor glandei tiroide la timp și instituirea unui tratament adecvat sunt esențiale pentru sănătatea mamei și a copilului. Monitorizarea sarcinii la medicul ginecolog si efectuarea controalelor periodice ajută la diagnosticarea precoce a afecțiunilor tiroidiene. În cazul în care prezentați simptome sau aveți analize modificate, medicul ginecologic vă va recomanda un consult endocrinologic.

https://www.romedic.ro/doctoraljobory/medici/aljobory-florica

https://dr.aljobory-medicalcenter.ro/specializari/ginecologie-timisoara/

Ti-a fost util acest articol?

Multumim pentru mesajul tau!
Cu ce va putem ajuta?