Refluxul gastroesofagian: când apare și cum se tratează

Cum diferențiezi durerea din boala de reflux gastroesofagian de durerea de origine cardiacă?

Spre deosebire de simptomele descrise mai sus, durerea cardiacă are caracter de gheară, de strângere a pieptului, frecvent iradiază în gât/ mandibulă/ membre superioare, în special membrul stâng, se agravează la efortul fizic sau emoții intense și se însoțește de anxietate și dificultate în respirație.

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

Ce este boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Sumar articol:

Ce este boala de reflux gastroesofagian (BRGE)?

Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este o boală des întâlnită, în special în țările occidentale, ce presupune refluxul acidului gastric din stomac în esofag, uneori chiar până în cavitatea bucală și duce, în timp, la leziuni la nivelul mucoasei esofagiene.

Citeste si: Pancreatita Cronica: cauze, simptome, tratament

Boala de reflux gastroesofagian simptome

Simptomele comune ale BRGE sunt:

  • o senzație de arsură dureroasă, retrosternală (în spatele sternului), ce apare de obicei după mese și noaptea, agravată la ghemuire sau în poziția culcat
  • rareori poate iradia la nivelul membrelor superioare
  • greață
  • regurgitarea alimentelor sau a sucului gastric acid
  • dificultăți la înghițire sau durere
  • tuse cronică uscată
  • respirație urât mirositoare
  • în cazuri severe, răgușeală
  • pot fi accentuate simptomele de astm
  • poate interacționa cu somnul

Citeste si: Ulcer Gastric – Când mergi urgent la doctor?

Boala de reflux gastroesofagian factori de risc

Există o probabilitate mai mare de a suferi de boala de reflux gastro-esofagian dacă ai unul sau mai mulți dintre următorii factori:

  • obezitate
  • sarcină
  • hernie hiatală
  • evacuare gastrică întârziată
  • boli de țesut conjuntiv, cum ar fi sclerodermia

Citeste si: Steatoza hepatică sau ficatul gras – Când devine urgență

De asemenea, simptomele se pot agrava la consumul de alcool, cofeină, lichide fierbinți, alimente condimentate, grase sau prăjite, fumat, mese bogate, în special consumate înainte de culcare, sau anumite medicamente (aspirina).

Boala de reflux gastroesofagian tratament

Este importantă evitarea factorilor care precipită apariția simptomelor (consumul de alcool, cofeina, fumatul).

Tratamentul presupune administrarea de medicamente antiacide, asociate cu modificarea stilului de viață, în special în ceea ce privește scăderea în greutate și ridicarea capului în timpul somnului (dormit pe mai multe perne sau ridicarea capului patului).

Tratament medicamentos

Pot fi administrate medicamente de tipul:

  • inhibitorilor de pompă de protoni (omeprazol/ pantoprazol/ esomeprazol), pentru timp îndelungat (de regulă simptomele se reduc după o lună de tratament, cu administrare o dată pe zi, sau de 2 ori dacă simptomele sunt severe). În anumite cazuri, tratamentul se poate administra ani de zile.
  • antagoniști ai receptorilor histaminici (ranitidină/ famotidină/ cimetidină), atunci când simptomele nu se ameliorează la tratamentul cu antiacide, sau se pot administra în combinație cu acestea
  • agenți prokinetici, care au scopul de a accentua evacuarea conținutului din stomac (metoclopramid/ domperidonă)
  • preparate pe bază de alginat, care formează un gel protector al mucoasei împotriva agresiunii refluxului acid

Boala de reflux gastroesofagian tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical al BRGE se efectuează rar pentru această condiție, în cazul în care pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos sau la dorința justificată a acestuia, mai ales atunci când se asociază cu hernia hiatală.

Se poate efectua tehnica laparoscopică, având rezultate bune pe termen lung, dar se pot efectua și tehnici chirurgicale deschise.

Cu toate acestea, mai există și varianta tratamentului prin procedură endoscopică, ce ajută la ameliorarea simptomelor, dar nu oferă o îmbunătățire de durată.

Boala de reflux gastroesofagian la bebelusi

Bebelușii au reflux fiziologic al laptelui după mese încă de la naștere. Devine o problemă dacă refluxul durează mai mult de 12-14 luni sau dacă simptomele sunt severe și împiedică alimentația.

Cauza refluxului la copii este faptul că sfincterul esofagian inferior (care previne refluxul) este nedezvoltat și nu se contractă eficient pentru a împiedica regurgitația.

Se rezolvă spontan, în jur de un an. Aproximativ jumătate dintre bebeluși au regurgitație de mai multe ori pe zi, mai ales în primele 3 luni de viață.

Simptomele bolii de reflux la bebeluș

  • colici abdominale
  • tuse
  • o mișcare de arcuire în timpul sau după alimentație
  • dificultăți la înghițire
  • vărsături frecvente
  • poate interfera cu alimentația, bebelușul poate refuza să mănânce sau mănâncă foarte puțin. În astfel de condiții, se poate asocia cu lipsa creșterii în greutate
  • wheezing/ dificultăți în respirație
  • iritabilitate după masă

Este important să ajuți sugarul să elimine aerul după alimentație (de câteva ori în timpul alimentației cu biberonul sau după fiecare sân în alimentația naturală), evită să îi dai mai mult de mâncare decât este recomandat, încearcă să ții bebelușul în poziție ridicată 30 de minute după masă.

În cazul alimentației cu formulă de lapte, poți întreba medicul dacă bebelușul poate avea alergie la proteina din lapte, ceea ce va necesita schimbarea tipului de lapte praf. Adăugarea cerealelor speciale în lapte poate fi de ajutor.

Regim boala de reflux gastroesofagian

Este foarte important să ai grijă la dieta ta și să adopți un stil de viață care te ajută să scazi în greutate.

Mănâncă încet, ia-ți timp suficient pentru mese și mestecă bine alimentele.

Mănâncă porții mai mici și mai dese și ia ultima masă cu maxim 2-3 ore înainte de somn, nu mai târziu pentru a preveni boala de reflux gastroesofagian.

Alimente permise daca suferi de boala de reflux gastroesofagian

Poți mânca orice, deși ar fi bine să ai o dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume și multe fibre, precum și o hidratare corespunzătoare. Apelează la dietele mediteraneene, ușoare și la un consum redus de zahăr și grăsimi.

Mai jos, ai o listă cu alimentele care pot provoca simptome și ar fi bine să le ocolești.

Alimente interzise in boala de reflux gastroesofagian

Evită alimente precum ciocolata, alimentele bogate în grăsimi, alcoolul, cofeina, menta, care relaxează sficterul esofagian inferior și induc refluxul.

De asemenea, există alimente care accentuează simptomele, cum ar fi citricele și sucurile din aceste fructe, roșiile, alimentele condimentate și piperate pot provoca boala de reflux gastroesofagian.

Boala de reflux gastroesofagian complicatii

O complicație care s-a redus considerabil de la apariția tratamentului medicamentos eficient este stenoza peptică esofagiană (o strictură la nivelul esofagului). Aceasta duce la simptome de dificultate la înghițire, ce evoluează progresiv de la alimente solide la lichide,

Ulcer esofagian, similar ulcerului ce apare la nivelul stomacului sau duodenului, ce poate cauza durere, sângerare și dificultăți la înghițire.

Cea mai de temut complicație este dezvoltarea esofagului Barett, o modificare precanceroasă ce apare în evoluția de lungă durată a bolii de reflux din cauza agresiunii acide. Această complicație necesită monitorizare și tratament, deoarece evoluează în cancer esofagian.

Cand sa mergi la medic urgent?

Atunci când simți durere importantă în piept, mai ales dacă asociază anxietate și dificultăți în respirație sau dacă durerea iradiază în gât/mandibulă/membre, mergi de urgență la medic, deoarece poate fi vorba despre un infarct miocardic.

De asemenea, dacă simptomele sunt frecvente și severe, sau nu se reduc la medicația în doze mari, ar trebui să apelezi la un consult de specialitate.

Fă-ți acum o programare la clinica Dr. Aljobory Timisoara pentru mai multe investigații și un consult de specialitate, de unde să obții un tratament adecvat problemelor tale.

Cum se desfasoara o consultatie

În primul rând, vei sta de vorbă cu medicul despre simptomele tale, inclusiv durata lor, condiții de ameliorare și agravare, precum și istoricul condițiilor tale medicale și alte tratamente pe care le iei în prezent.

Pentru boala de reflux gastroesofagian, ți se pot recomanda următoarele:

  • endoscopie digestivă superioară (introducerea prin cavitatea bucală a unui tub flexibil cu o cameră atașată, ce permite investigarea mucoasei esofagului și stomacului). Rolul său este de a vedea modificările apărute la nivelul esofagului (esofagită= inflamația mucoasei sau esofag Barett, despre care am discutat anterior, în acest caz putând fi colectate biopsii)
  • radiografie toracică și abdominală cu substanță de contrast, ce are rolul de a evidenția conturul mucoasei organelor, mai ales apariția ulcerelor.
  • manometrie esofagiană (evaluarea contracției musculare esofagiene în timpul înghițitului) și testul de pH esofagian (prin care se obiectivează regurgitările acide, când apar și ce durată au episoadele de reflux. Acest test se realizează prin introducerea prin nas a unui tub flexibil până la nivelul esofagului, ce va fi purtat 24 de ore) .

10 lucruri prin care poți preveni boala de reflux gastroesofagian

  1. Slăbește! Reducerea greutății e extrem de importantă în ameliorarea simptomelor.
  2. Mănâncă ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, evită gustările înainte de somn.
  3. Încearcă să nu te culci după de ai mâncat. De preferat, mănâncă în poziția șezut și stai încă 45-60 minute după masă în șezut sau în picioare. Mai bine faci o plimbare după masă.
  4. Mănâncă porții mici și dese, de mai multe ori pe zi, decât unele bogate
  5. Încearcă să reduci cantitatea de grăsimi (unt, smântână, sosuri, brânzeturi și lapte gras, uleiuri)
  6. Dormi pe mai multe perne, în poziție mai înaltă, sau ridică mai sus capul patului
  7. Renunță la alimentele care provoacă simptome
  8. Renunță la fumat
  9. Evită hainele strâmte în zona abdomenului. Poartă tricouri mai largi
  10. Ia medicamentele așa cum ți-a prescris medicul.

Programează o consultație

Ne găsești de luni până vineri între orele 08-20 pentru toate serviciile de care ai nevoie. Apelează cu încredere la o programare la medicii noștri din secția de gastroenterologie, la care poți beneficia de profesionalism și standarde înalte de îngrijire.

Află diagnosticul și tratamentul de care ai nevoie!

Cu ce va putem ajuta?