Ce este un lipom?
Un lipom este o formatiune tumorala benignă, moale și nedureroasă, formată din celule adipoase . Lipoamele se formează de obicei in stratul adipos de sub piele, dar pot apărea și mai adânc, la nivelul țesutului muscular sau chiar la nivelul organelor interne. Este cea mai des intalnita formatiune tumorala a țesutului conjunctiv si apare atât la femei cât și la bărbați.
Este important de retinut ca deși sunt considerate formatiuni tumorale, lipoamele nu sunt canceroase și nu au risc de a se transforma în cancer. Totuși, lipoamele pot ajunge sa fie inestetice și pot provoca disconfort, mai ales dacă sunt localizate in zone supuse presiunii sau frecarii.
Ce simptome poate avea un lipom?
Lipoamele sunt de obicei nedureroase, deci asimptomatice din punct de vedere al durerii. Totuși, pot deveni dureroase dacă sunt localizate în zone de tensiune sau dacă se dezvoltă în apropierea unui nerv.
Lipoamele au mai degraba niste caracteristici, din punct de vedere al modului care arata, al dimensiunii si al evolutiei. Principalele caracteristici ale lipomului sunt:
• O umflătură moale, nedureroasă sub piele: Lipoamele se simt ca niște noduli mici, mobili, ușor mobilizabili sub piele.
• Creștere lentă: Lipoamele se dezvoltă lent, de-a lungul mai multor luni sau chiar ani.
• Dimensiuni variate: Lipoamele au in general dimensiuni mici (1-3 cm), dar pot crește uneori până la 10 cm sau mai mult.
Cauzele lipomului
• Predispoziția genetică: Persoanele cu rude care au avut lipoame sunt mai predispuse la a dezvolta lipoame la randul lor.
• Obezitatea: Persoanele obeze sunt mai predispuse la a avea lipoame, deoarece exista o corelatie intre aparitia lipoamelor si nivelul seric crescut al colesterolului
• Sexul masculin: Lipoamele sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.
• Vârsta: Lipoamele apar mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.
Diagnosticul de lipom
Diagnosticul de lipom de obicei este un diagnostic clinic si consta in examenul fizic efectuat de medicul chirurg. Medicul va palpa zona afectată pentru a verifica existenta unei umflături moi, mobile. E posibil ca medicul sa solicite in anumite cazuri, o ecografie ca investigatie suplimentara, pentru a confirma diagnosticul de lipom și pentru a exclude alte afecțiuni.
Excizia chirurgicală a unui lipom ce implica si ce ar trebui sa stiti?
Această procedură consta in îndepărtarea chirurgicală a lipomului. Excizia se recomanda in cazul lipoamelor mari, dureroase sau inestetice.
Pregătirea pentru excizie
Medicul va discuta cu dumneavoastră despre antecedentele dvs medicale, alergiile și medicamentele pe care le luați.
In cazul in care luati medicamente anticoagulante orale sau medicamente antiagregante plachetare ca tratament cronic pentru alte afectiuni, medicul va recomanda să solicitati medicului de specialitate oprirea administrarii acestor medicamente si substituirea lor cu anticoagulante injectabile, incepand cu 5 zile inainte de interventie si pana la vindecarea plagii operatorii.
De obicei, excizia lipoamelor se efectueaza cu anestezie locală pentru a amorți zona din jurul lipomului. Daca totusi lipomul are dimensiuni mari sau e localizat in planul muscular, procedura se va efectua cu o sedare intrevenoasa efectuata de medicul anestezist. In aceasta situatie, medicul vă va se cere să nu mâncați cu 12 ore inainte si să beți nimic cu minim 6 ore înainte de intervenție.
Procedura de excizie a lipomului
Medicul chirurg va face o mică incizie în pielea de deasupra lipomului. Apoi va separa lipomul de țesutul înconjurător, folosind instrumente chirurgicale fine, dupa care va îndepărta lipomul in totalite.
In functie de dimensiune, localizare, complexitate si profunzime, incizia va fi apoi cusută cu fire de sutura, puse fie intradermic (nu se vor vedea la suprafata) sau cu fire independente la piele.
La ce sa va așteptați după imediat dupa excizia unui lipom?
Durere: Este normal să simțiți o oarecare durere și o senzatie de disconfort după excizia unui lipom. Acestea sunt gestionabile cu ajutorul medicatiei analgezice prescrie de catre medicul operator.
Vânătăi și umflături: Este, de asemenea, normal să aveți vânătăi și umflături în zona inciziei. Umflatura sau edemul ar trebui să scadă treptat în câteva zile.
Incizie: Incizia va fi cusută cu fire chirurgicale. Medicul dumneavoastră vă va oferi instrucțiuni despre cum să aveți grijă de incizie și când să reveniți pentru îndepărtarea firelor de sutura.
Pentru a vă asigura o vindecare corectă și pentru a reduce riscul de complicații, este important ca dupa excizia lipomului să urmați îndeaproape instrucțiunile medicului dumneavoastră.
Complicații Posibile
Infecție: Orice procedură chirurgicală se asociaza cu un oarecare risc de infecție. Semnele unei infecții includ roșeață, umflături, febră și in anumite situatii, e posibil sa un apara si un lichid care se scurge din incizie.
Sângerare: O complicație a rară exciziei lipomului, dar e important de mentionat intrucat poate aparea.
Cicatrici: Toate inciziile chirurgicale lasă cicatrici. Cu toate acestea, cicatricile dupa excizia unui lipom sunt de obicei mici și abia vizibile.
Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile exciziei lipomului înainte de a decide dacă această procedură este potrivită pentru dumneavoastră.
Preventia aparitiei lipoamelor
Nu există o modalitate certa de a preveni apariția lipoamelor. Cu toate acestea, menținerea unei greutăți corporale normale reduce riscul de aparitie al lipoamelor.
Este important de reținut că informațiile prezentate în acest articol sunt informative și nu pot înlocui sfatul medicului specialist. Dacă banuiti ca aveti un lipom, vă rugăm să efectuati un consult chirurgical de specialitate pentru un diagnostic și tratament adecvat.
Autor
@Dr Aljobory Medical Center Timisoara
Pentru mai multe informatii despre afectiunile tratate si procedurile chirurgicale efectuate in cadrul clinicii noastre, vizitati pagina noastra de chirurgie.