Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

bpoc tratament pneumonologie

Sumar articol:

BPOC-ul, sau boala pulmonară obstructivă cronică este o patologie de lungă durată ce afectează plămânii, iar simptomul predominant va fi dificulatea în respirație.

Acest termen presupune coexistența a două condiții clinice:

  • emfizemul pulmonar, în care pereții alveolelor pulmonare (săculeții de aer la nivelul cărora se produc schimburile de gaze) se distrug treptat, formând bule mari de aer, ceea ce va împiedica schimbul normal de oxigen și dioxid de carbon, iar aerul va rămâne captiv la nivelul lor.
  • bronșită cronică, manifestată prin tuse cu expectorație mucoasă pentru cel puțin 3 luni în 2 ani consecutiv, asociată cu dificultate în respirație.

Articol recomandat: Bronșita Cronica Tratament

Cauze

Cea mai frecventă cauză este fumatul. În țările în curs de dezvoltare, o cauză o reprezintă expunerea la vapori și fumuri din arderea combustibililor în spații prost ventilate.

Trebuie să știi că, deși majoritatea marilor fumători vor avea funcția pulmonară afectată în timp, doar o parte dezvoltă BPOC clinic semnificativ. Acest lucru își are explicația în existența unei predispoziții genetice.

Expunerea la fumat pasiv, fumat din pipă, poluare atmosferică și expuneri profesionale contribuie la apariția BPOC.

Mai există o patologie, mai rară, ce poartă denumirea de deficit de Alfa-1-antitripsină, o boală genetică ce duce la afectarea plămânilor și ficatului.

Articol recomandat: Apnee in Somn (Sforait) – Cand mergi la medic urgent

Factori de risc

Riscul de a dezvolta BPOC crește atunci când:

  • ești expus adesea la fumul de țigară, fiind semnificativ numărul de pachete pe zi și anii de fumat (se va calcula un indice denumit “pachete/an”, a cărui valoare se corelează direct proporțional cu riscul). Și fumatul pasiv contribuie la creșterea riscului.
  • expuneri professional la diverse particule și substanțe chimice iritante
  • expuneri la fumuri provenite din arderea combustibililor în spații slab ventilate
  • astmul, în special în combinație cu fumatul
  • factori genetici

BPOC simptome

Iată simptomele care te pot duce cu gândul la BPOC:

  • dificultate în respirație, mai ales în timpul activității fizice
  • tuse cronică, persistentă, productivă, cu expectorație mucoasă
  • presiune/disconfort la nivelul pieptului
  • wheezing ( un sunet de șuierat ce se aude în expir)
  • infecții de tract respirator superior frecvente (răceli comune, gripă)
  • oboseală, fatigabilitate
  • edeme la nivelul membrelor inferioare, în special la nivelul gleznelor și picioarelor
  • degete de culoare albăstruieuneori, poate apărea scăderea în greutate – în stadii avansate.

Complicații

Trebuie să iei în considerare faptul că această boală evoluează prin complicații și la nivelul altor organe, dar și prin agravarea disfuncției pulmonare.

  • În primul rând, infecțiile recurente și severe sunt des întâlnite, de la răceli comune la forme de pneumonie ce agravează și mai mult condiția pulmonară.
  • De asemenea, persoanele ce suferă de BPOC au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.
  • O complicație frecventă este hipertensiunea pulmonară, adică hipertensiunea arterială ce apare la nivelul arterelor care duc sângele de la inimă la plămâni.
  • Problemele cardiace sunt și ele menționate, BPOC crescând riscul de infarct miocardic.
  • Nu în ultimul rând, menționăm depresia, care este întâlnită adesea la persoanele ce suferă de BPOC.

BPOC tratament

Medicamentele frecvent recomandate în BPOC sunt de tip bronhodilatatoare care se administrează în formă inhalatorie (asemenea medicației din astm). Scopul lor este de a ameliora simptomatologia.

Bronhodilatatoarele pot avea acțiune scurtă sau lungă, în funcție de caz, după recomandarea medicului.
Tot inhalator se pot administra corticosteroizi cu rolul de a reduce inflamația căilor aeriene și a preveni exacerbările.

Există medicamente inhalatorii ce combină direct aceste 2 clase.
În cazuri severe, refractare la tratamentul convențional, se pot prescrie corticosteroizi cu administrare orală, pe o durată de câteva zile.

Uneori, poate fi nevoie de administrarea unor antibiotice, atunci când apar infecții respiratorii (cele mai frecvente fiind bronșitele sau pneumonia ce agravează simptomatologia de fond a BPOC-ului). NU se administrează antibiotice în scop preventiv.

În forme moderate sau severe de boală, poate fi nevoie de terapie pe bază de oxigen, atunci când saturația oxigenului în sânge scade foarte mult.

Există dispozitive portabile pentru administrarea acestuia, de regulă fiind nevoie de oxigen în cursul activităților fizice sau în timpul somnului, dar se poate ajunge până la dependența continuă de oxigen.

Rolul acestuia este extrem de important, dovedit prin studii că îmbunătățește calitatea vieții și crește supraviețuirea.

Există programe de reabilitare pulmonară bazată pe activități fizice și exerciții controlate, educație pentru un stil de viață sănătos, nutriție adecvată și consiliere, pentru creșterea calității vieții.

Chirurgia este rezervată cazurilor extrem de severe, care nu mai răspund la nicio formă de tratament conservator.

O tehnică chirurgicală este bulectomia, cu scopul de a rezeca bulele mari de emfizem care se creează la nivelul plămânului. Există și tehnici chirurgicale care au scopul de a rezeca anumite părți extrem de afectate din plămâni, care permit utilizarea adecvată a țesutului restant funcțional.
La anumiți pacienți, cu criterii specifice, poate deveni o opțiune transplantul pulmonar.

Prevenție

Nu există metode precise de prevenție, întrucât nici cauzele apariției nu sunt exacte, însă poți apela la metode care să încetinească progresia bolii. Prima și cea mai eficientă metodă este renunțarea la fumat, deoarece este principala cauză ce duce la apariția bolii.

Nu numai că va ameliora progresia BPOC, dar îți va scădea riscul de a dezvolta cancer pulmonar și boli cardio-vasculare.

De asemenea, dacă lucrezi în medii cu expuneri la prafuri industriale, particule și vapori iritanți, încearcă să folosești mereu echipament de protecție complet, mai ales mască.

Este recomandat să te vaccinezi anual antigripal, deoarece gripa poate evolua în forme severe la persoanele care suferă de BPOC. Totodată, întreabă medicul despre vaccinul antipneumococic, foarte important în prevenția pneumoniei.

Ce doctor tratează BPOC?

Medicul la care trebuie să mergi este un pneumolog, specializat în boli pulmonare.

Cum decurge consultația?

Echipa noastră de medici pneumologi îți va oferi atenție pe durata întregului proces de diagnostic, ce presupune inițial o discuție pentru a afla simptomele, istoricul tău medical, istoricul de fumat și de expuneri profesionale variate.

Ulterior, urmează examenul fizic, pentru a decela modificări la nivel pulmonar sau a altor organe ce pot fi afectate.

Cu siguranță, în suspiciunea de BPOC îți va fi recomandat un test pentru investigarea funcției pulmonare, ce poartă denumirea de spirometrie (este neinvaziv, tot ce trebuie să faci este să suflii cu putere, după indicații, printr-un tub conectat la spirometru, acesta având rolul de a măsura volumele pulmonare inspirate, expirate și reținute în plămâni precum și viteza de inspir și expir).

În stadia mai avançante, BPOC-ul afectează, pe rând, și alte organe. Din acest motiv, este posibil să fie necesar să efectuezi o radiografie pulmonară sau un examen de tip CT (ce poate observa și alte modificări ce dau simptomatologie similară).

Un alt test este gazométrie arterială (prin puncție arterială), ce evaluează modul în care se realizează schimbul de gaze.

Când să mergi de urgență la medic daca suferi de BPOC?

Îți recomandăm să vii de urgență la o consultație dacă, sub tratament corect administrat, simptomele nu se ameliorează sau chiar se agravează și obligatoriu atunci când observi modificări ale tusei sau ale sputei (expectorației)- de exemplu apariția sângelui.

De asemenea, vino la medic dacă ai simptome corespunzătoare unei infecții și apare febra.
O urgență medicală este atunci când respirația este extrem de dificilă, simți că nu poți trage aer suficient, mai ales dacă pielea capătă o culoare albăstruie (observată mai mult la nivelul buzelor și degetelor), sau dacă apar palpitații. Acestea se pot însoți și de alterarea stării de conștiență sau a capacității de concentrare.

Ce să faci/ sa nu faci?

Ce te putem sfătui este să adopți un stil de viață sănătos, cu exercițiu fizic regulat, de intensitate redusă, dar care are un rol important în îmbunătățirea condiției fizice și a anduranței și crește forța mușchilor respiratori.

Nutriția este esențială, iar menținerea unei greutăți normale (fie că ești supraponderal, fie că ești foarte slab, trebuie să ajungi la greutatea optimă) te va ajuta să respiri mai bine și să capeți forță.

Discută cu medicul tău despre tehnici de respirație care te vor ajuta să respiri mai eficient. Există diverse poziții, tehnici de relaxare și de prezervare a energiei care te ajută în mod special în perioadele de exacerbare a bolii.

Nu uita să îți cureți frecvent căile aeriene, deoarece mucusul care se formează continuu se acumulează de-a lungul tractului respirator și amplifică dificultatea respirației și tusea. Bea multă apă (ajută la o consistență mai apoasă și mai ușor de eliminat a expectorației) și folosește un umidificator al aerului.

Evită zonele cu aer intens poluat și spațiile în care se fumează foarte mult.

Mergi regulat la doctor, la fiecare ședință programată, chiar și atunci când te simți bine, pentru a îți fi monitorizată constant funcția pulmonară. Anunță medicul în legătură cu orice modificare apare în simptomatologia ta.

La Clinica Dr. Aljobory Medical Center din Timisoara vei găsi întotdeauna un sprijin în toate problemele tale. Dacă ai nevoie de ajutor, noi suntem aici să îți oferim cel mai bun tratament și să îți dăm încredere că problemele tale au o rezolvare.

Avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, gata să îți construiască un plan complet de tratament și reabilitare. Sună acum pentru o programare la 0256241277!

Ti-a fost util acest articol?

Multumim pentru mesajul tau!

Mai multe articole:

palpapitatii-inima-batai-neregulate-heart-aljobory
Uncategorized
Diana

Palpitații

Simți că inima îți bate neregulat? Află tot ce trebuie să știi despre palpitații, de la cauze și simptome, până la opțiuni de tratament și sfaturi pentru un stil de viață sănătos.

Citeste mai mult »
ulcer gastric tratament
Gastroenterologie
Diana AlJobory

Ulcer gastric: Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ulcer gastric – ce este?

Durerea epigastrică superioară poate avea frecvent drept cauză ulcerul gastric reprezentând o leziune care apare la nivelul peretelui gastric (dar poate apărea și în duoden sau esofag).

Distrugerea mucoasei se poate produce din cauza infecțiilor bacteriene, fie a acțiunii persistente a unor medicamente sau substanțe ce reduc stratul protectiv de mucus.

Citeste mai mult »
polipii-nazali-la-copii-ce-sunt-polipii-nazali-factori-de-risc-simptome-diagnostic-tratament-sfaturi-pentru-parinti
ORL
Diana AlJobory

Polipii nazali la copii: Ce sunt polipii nazali, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament, sfaturi pentru părinți

Polipil nazali la copii sunt o afectiune frecvanta si aparita lor poate afecta calitatea vieții și confortul zilnic al celor mici. Polipii nazali sunt creșteri benigne care se dezvoltă la nivelul mucoasei nazare, ducând adesea la dificultăți de respirație, obstrucție nazală și alte simptome neplacute. Descoperă cum să recunoști și să gestionezi această afecțiune pentru a asigura o respirație ușoară și sănătatea generală a copilului tău.

Citeste mai mult »
Cu ce va putem ajuta?