Fibromialgia

Video Endoscopie ORL Avansata

Diagnosticul de Fibromialgie

Diagnosticul de fibromialgie este pus de obicei de catre medicul reumatolog si stabilirea acestui diagnostic e destul de dificila, intrucat nu exista investigatii specifice  care sa poata oferi un diagnositic de certitudine.

Practic stabilirea diagnosticului de fibromialgie necesita o abordare amănunțită, este cel mai adeasea pluridisciplinara si bazează antecedentele personale patologice (istoricul medical) și examenul cllinic:

Medicul va discuta cu dvs despre simptomele pe care le aveti, de cât timp le aveti, și cum va afectează activitatile zilnice. Va efectua un examen clinic (pe aparate si sisteme) pentru a exclude alte afecțiuni care ar putea determina astfel de  dureri.

Criterii de diagnostic:

În trecut, diagnosticul de fibromialgie se baza pe existenta unor puncte dureroase specifice. Prezenta durerii la nivelul acestor  puncte nu mai e  considerata ca factor principal de diagnostic , dar poate fi luata totusi în considerare.

Actual, diagnosticul de fibromialgie atunci cand exista o durere răspândita în tot corpul, care persistă de cel puțin 3 luni si este prezentă în cel puțin 4 din 5 zone ale corpului:

  • Partea superioară stângă (umăr, braț, antebraț, mână, maxilar)
  • Partea superioară dreaptă (umăr, braț, antebraț, mână, maxilar)
  • Partea inferioară stângă (șold, fesă, coapsă, gambă, picior)
  • Partea inferioară dreaptă (șold, fesă, coapsă, gambă, picior)
  • Zona axială (gât, spate, piept, abdomen)

Pe lângă durere, alte simptome care se iau în considerare sunt:

  • Oboseala 
  • Tulburările de somn
  • Problemele cognitive (“ceața fibroasă”)
  • Existenta simptomatologiei psihoafective (anxietate, depresie)

Investigatii suplimentare:

Este important de inteles ca diagnosticul de fibromialgie este unul de excludere. Pentru a se putea exclude alte afectiuni medicale, in functie de varsta pe care o aveti, de factorii de risc, de antecedentele personale patologice, e posibil ca medicul reumatolog sa va solicite sa efectuati investigatii si consulturi din alte specialitati medicale.

Diagnosticul diferential in Fibromialgie

Diagnosticul diferențial al fibromialgiei este important pentru a exclude alte afecțiuni care pot prezenta simptome similare. Printre acestea se numără:

  1. Polimialgia reumatică: este o afecțiune inflamatorie care provoacă dureri și rigiditate musculară, în special la nivelulumerilor și șoldurilor.
  2. Artrita reumatoidă: este o boală autoimună cronică ce afectează articulațiile, provocând durere, inflamație și rigiditate.
  3. Lupus eritematos sistemic: este o altă boală autoimună ce poate afecta multiple organe și sisteme, inclusiv articulațiile, pielea și rinichii.
  4. Hipotiroidism: este o afecțiune endocrinologica în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Dintre simptomele pacientilor cu hipotiroidism, cele care fac apanajul diagnosticului diferential cu fibromialgia sunt: oboseala si durerile musculare și articulare.
  5. Sindromul de oboseală cronică: este o afectiune medicala care se manifesta prin oboseală persistentă, dureri musculare și articulare, tulburări de somn și probleme cognitive.
  6. Spondilita anchilozantă: aceasta afectiune este o formă de artrită inflamatorie si afectează în principal coloana vertebrală, provocând durere și rigiditate.
  7. Mialgia sau durerea musculara indusă de medicamente (statine): exista anumite medicamente care administrate cronic pot genera dureri musculare. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt statinele utilizate ca tratament cronic la pacientii cu hipercolesterolemie pentru scăderea colesterolului,
  8. Tulburări psihiatrice: depresia și anxietatea pot fi asociate cu dureri cronice și oboseală.
  9. Angina pectorală: afectiune cardiologica caracaterizata prin durere în piept cauzată de reducerea fluxului sanguin către inimă.
  10. Pericardită: afectiune cardiologica caracterizata inflamația membranei care înconjoară inima.
  11. Prolaps de valvă mitrală: afectiune cardiologica caracterizata printr-un defect de inchidere al valvei mitrale a inimii.
  12. Hernie de disc: afecțiune a coloanei vertebrale în care un disc intervertebral se deplasează și apasă pe nervii spinali.
  13. Osteoartrita: afecțiune degenerativă a articulațiilor.
  14. Tendinită: inflamația tendoanelor.
  15. Infecții virale sau bacteriene: unele infecții pot provoca dureri musculare și articulare.
  16. Deficit de vitamine: deficiența de vitamina D sau vitamina B12 poate cauza dureri și oboseală.
  17. Tulburări de somn: apneea în somn sau insomnia pot, in timp ,contribui la durerea cronică.

Ti-a fost util acest articol?

Multumim pentru mesajul tau!
Cu ce va putem ajuta?