Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

tromboflebita tratament timisoara

Sumar articol:

Ce este tromboflebita?

Tromboflebita este o afecțiune a venelor caracterizată prin formarea unor cheaguri de sânge la nivelul acestora, care încetinesc curgerea sângelui. Ea apare cel mai frecvent la nivelul picioarelor, dar, în anumite circumstanțe, poate apărea și la nivelul mâinilor.

Un alt aspect este acela că tromboflebita poate fi superficială, afectând venele situate imediat sub piele, sau profundă – atunci când poartă denumirea de tromboză venoasă profundă (TVP).

Articol recomandat: Totul despre polipii colonici, de la apariție la prevenție și tratament, inclusiv complicații

Cauze

Cauzele tromboflebitei sunt reprezentate de cauzele ce predispun la formarea unui cheag de sânge, și anume:

 • o leziune apărută la nivelul unui vas de sânge
 • trombofilia- o boală moștenită, caracterizată printr-o predispoziție de a forma cheaguri de sânge
 • imobilizarea prelungită la pat (după operații, internări prelungite în spital, în urma unor fracturi la nivelul membrelor cu imobilizare etc)
 • șederea prelungită în mașină, la drumuri lungi, sau distanțe lungi cu avionul, în care nu îți poți întinde picioarele
 • venele varicoase

Articol recomandat: Ce este important să știi despre sindromul colonului iritabil?

Factori de risc

 • vârsta peste 60 de ani
 • obezitatea
 • fumatul
 • perioada sarcinii sau imediat după naștere
 • terapiile pe bază de estrogen, sub formă de contraceptive orale sau tratament de substituție hormonală
 • imobilizarea prelungită
 • intervențiile chirurgicale
 • traumatisme
 • istoricul familial de tromboflebită/ tromboza venoasă profundă/ trombofilie
 • catetere venoase la nivelul mâinilor sau picioarelor, pacemaker cardiac
 • stări de hipercoagulabilitate
 • anumite cancere
 • episoade anterioare de tromboflebită
 • antecedente de AVC, infarct miocardic, insuficiență cardiacăvaricele

Simptome

Tromboflebita superficială se manifestă prin umflarea venei (se poate observa la suprafața pielii traiectul venos afectat, dur), căldură locală și roșeață, durere și sensibilitate la atingere.

Tromboflebita profundă (tromboza venoasă profundă) presupune umflarea semnificativă a membrului, care capătă aspect roșiatic sau violaceu, poate avea temperatura crescută și frecvent este foarte dureros.

Complicații

Tromboflebita superficială rareori asociază complicații, în schimb tromboza venoasă profundă poate avea consecințe severe dacă nu se intervine rapid, precum:

 • embolia pulmonară, ce presupune migrarea unei porțiuni din cheagul de sânge în torentul circulator la nivel pulmonar, unde blochează vase de sânge și produce infarct pulmonar, o condiție amenințătoare de viață
 • dureri și edeme prelungite la nivelul membrelor, chiar după rezoluția trombozei (sindromul post-trombotic), ce poate apărea chiar la luni sau ani după TVP, dar durerea poate fi severă.

Tromboflebita tratament

Tratamentul de bază constă în administrarea anticoagulantelor (orale sau intravenoase/ subcutanate), care previn formarea unor cheaguri noi, dar și progresia celor deja existente (nu le pot dizolva, însă, pe cele deja formate, ci ele se vor resorbi cu timpul dacă nu sunt eliminate prin alte metode).

Anticoagulantele folosite sunt heparina nefracționată (intravenos)/ heparina cu greutate moleculară mică (ce se administrează subcutanat în abdomen, o dată sau de două ori pe zi) – câteva zile, la început.

Acestea se asociază cu anticoagulante mai noi, orale, de exemplu Sintromul, care vor fi continuate pe o perioadă stabilită de medic, în funcție de anumite analize medicale (valoarea INR-ului).

Atunci când luați tratament anticoagulant, va trebui să anunțați medicul în cazul oricărui alt tratament aplicat concomitent (inclusiv intervenții stomatologice, injecții, alte medicamente asociate etc).

Tromboliticele pot fi folosite pentru a dizolva cheagurile mai mari de sânge, dar se folosesc doar în anumite circumstanțe/ complicații.

Unii pacienți pot beneficia de montarea uni filtru de venă cavă, atunci când nu sunt tolerate anticoagulantele sau acestea nu sunt eficiente. Acest dispozitiv previne migrarea trombului către plămâni.

Rareori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, ce poartă denumirea de trombectomie, pentru eliminarea trombului.

Aceasta este indicată doar în anumite cazuri severe și complicate de TVP, ce poartă numele de flegmatia cerulea dolens, care nu răspund la tratament și asociază prognostic prost, până la gangrena membrului afectat, ce duce la amputație.

Ciorapii elastici sunt extrem de utili în ameliorarea edemului, deoarece ajută pomparea sângelui dinspre periferie, prevenind acumularea acestuia conform gravitației. Aceștia vor trebui purtați zilnic, pe perioada recomandată de medic.

Prevenție

În primul rând, în cazul drumurilor lungi cu mașina sau avionul, este necesar să te oprești/ ridici și să faci o scurtă plimbare la aproximativ fiecare oră.

Ai grijă totodată să flectezi frecvent gleznele, să le miști sau să le împingi la nivelul solului, ceea ce ajută la pomparea sângelui.

Poartă haine largi și comode.

Consumă suficiente cantități de lichide (apă sau băuturi non-alcoolice) pentru a preveni deshidratarea.

Evită alcoolul și cafeaua

Renunță la fumat și ai grijă la slăbit, deoarece sunt factori de risc important, mai ales atunci când asociezi și alții (cum ar fi terapia pe bază de estrogeni, sarcina, trombofilia sau stări de hipercoagulabilitate etc).

Mergi la medic regulat pentru analize, evaluare și ia tratamentul prescris întocmai. Poartă ciorapii compresivi atunci când sunt recomandați. În anumite cazuri, medicul îți poate recomanda chiar o doză de anticoagulant înaintea călătoriilor lungi.

Ce doctor tratează tromboflebita?

Atunci când suspectezi apariția tromboflebitei sau a trombozei venoase profunde, mergi imediat la un medic specializat în chirurgie generală sau chirurgie cardio-vasculară. Dacă te prezinți în urgență la camera de gardă, vei fi trimis către specialitatea corespunzătoare după aplicarea primelor manevre de ajutor.

Cum decurge consultația de tromboflebita?

În primul rând, discuția inițială cu medicul aduce date importante în legătură cu simptomele și semnele tale, istoricul medical personal și familial, tratamente luate în prezent dar și factorii de risc care te predispun la tromboflebită.

Ulterior, urmează examenul fizic, prin care medicul examinează membrul afectat, poate măsura tensiunea arterială sau realiza o auscultație pulmonară.

Diagnostic se pune prin ecografie, cu utilizarea funcției Doppler pentru vizualizarea venelor. Analizele medicale trebuie recoltate pentru investigarea D-Dimerilor (o substanță eliberată în sânge când se dizolvă cheagul). În anumite cazuri, poate fi necesară venografia (o radiografie a venelor cu substanță de contrast).

Pot fi efectuate examene imagistice precum CT sau RMN.

Este tratamentul de tromboflebita dureros?

Nu, deoarece se bazează în mare parte pe tratament medicamentos sau intervenții minim invazive. Intervenția chirurgicală este rar utilizată în prezent.

Când să mergi de urgență la medic?

Dacă ai simptome caracteristice trombozei venoase profunde, mai ales atunci când asociezi și multipli factori de risc, trebuie să mergi de urgență la medic. Durerea severă la nivelul membrului și edemul acestuia reprezintă semne de alarmă.

De asemenea, dacă ai dificultăți în respirație, dureri în piept, tuse cu sânge, asociate cu modificările anterior menționate ale unui membru, pot fi semne de embolie pulmonar ce necesită tratament imediat.

Frecvența cardiacă rapidă, stările de amețeală/ leșin, frecvența respiratorie crescută sau durerile intense iradiate în umăr, mână, spate sau mandibulă trebuie să te trimită la medic.

Ce întrebări să adresezi medicului?

Iată câteva întrebări esențiale:

 • care poate fi cauza apariției tromboflebitei?
 • anumite medicamente pe care le iau pot fi responsabile?
 • există vreo boală moștenită genetic de care pot suferi și mă predispune la această condiție?
 • am și alte boli sau sau alte tratamente, cum le pot gestiona împreună?
 • există anumite modificări pe care trebuie să le fac în stilul de viață sau în dietă?

Recuperare

Odată cu utilizarea tratamentului prescris, în cazul tromboflebitei poți lua măsuri suplimentare precum:

 • ridicarea membrului deasupra planului corpului atunci când stai în pat, sau ridicarea de la sol când stai în șezut
 • utilizarea unor comprese călduțe deasupra cordonului venos inflamat, aplicate de mai multe ori pe zi
 • folosirea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu ibuprofen sau naproxen

În cazul trombozei venoase profunde, este foarte importantă administrarea corectă a tratamentului pentru prevenția recurenței simptomelor. Și în acest caz, ridicarea membrului este foarte utilă, deoarece ajută curgerea pasivă a sângelui din zonele declive.

Ciorapii compresivi au un rol semnificativ în recuperarea trombozei venoase profunde, deoarece previne acumularea sângelui și ajută curgerea acestuia.

Clinica Dr. Aljobory Medical Center din Timisoara te ajută în identificarea unor factori de risc sau cauze care te pot predispune la tromboflebită/ tromboză venoasă profundă, deoarece prevenția este extrem de importantă pentru noi.

Dacă ai simptome sugestive, nu ezita să ne contactezi pentru o programare, deoarece medicii noștri te pot ajuta în identificarea corectă a acestora, precum și formularea unui diagnostic și a unui tratament.

Sănătatea ta contează, de aceea contactează-ne la nr. de telefon 0256 241 277 și lasă-ne să te ajutăm!

Cu ce va putem ajuta?