Sarcina: Ce trebuie să știi despre sarcină și monitorizarea sarcinii la medicul ginecolog

Cunosti pe cineva caruia i-ar fi util acest articol?

Distribuie articolul:

Sumar articol:

Unul dintre cele mai frumoase momente din viața unei femei este descoperirea unei sarcini dorite, care va atrage după sine o mulțime de modificări în organismul mamei, menite să susțină dezvoltarea unei noi vieți.
Experiența este unică, dar nu trebuie să neglijezi sub nicio formă responsabilitatea cu care aceasta vine la pachet și amalgamul de sentimente, de la bucurie la teamă. Creșterea burticii trebuie monitorizată constant, pentru a te asigura că bebelușul tău vine pe lume sănătos și că nici tu nu vei avea nicio problemă pe parcursul sarcinii.

Monitorizarea sarcinii la medicul ginecolog si și sprijinul celor dragi pe tot parcursul acestei perioade, sunt esențiale, pentru un bun mers al sarcinii.

de aceea te invităm să parcurgem împreună, pas cu pas, toate investigațiile pe care este bine să le faci în cursul sarcinii, pentru a descoperi din timp orice problemă și a te asigura că fătul este bine în orice moment. Îți stăm la dispoziție pentru orice nelămurire și ne dorim să ai parte de o sarcină ușoară.

Scopul acestor investigații este să descopere din timp probleme ale mamei sau ale fătului și să evalueze în mod constant starea de bine a amândurora. Există patologii care pot apărea pe parcursul sarcinii și care pot fi tratate adecvat, pentru a nu pune în pericol viețile și a elimina riscul de complicații în sarcină sau la naștere. De asemenea, pentru o mamă, să știe că totul este în regulă este cel mai important lucru în aceste momente. Îți vom explica în detaliu tot ce trebuie să faci în cele 3 trimestre ale sarcinii.

Trimestrul I de sarcină – perioada cuprinsă între săptămânile 1-13 de sarcină

Primul consult prenatal trebuie să aibă loc imediat după ce ai aflat că ești însărcinată. Este important să fie luat în evidență istoricul medical, iar sarcina să fie monitorizată de la bun început.

La fiecare vizită, îți vor fi evaluate:
-greutatea
-tensiunea arterială
-analize urinare
-în perioada mai avansată a sarcinii – bătăile cordului fetal și înălțimea fundului uterin, prin manevre clinice

La primul consult se realizează de rutină anumite analize:
-analize de sânge, cu hemoleucograma completă și grupul sangvin și Rh, glicemia și profilul lipidic, teste de coagularea, teste de funcție tiroidiană, hepatică și renală, dozări hormonale (printre care și valoarea beta hCG, care confirmă și are rol în monitorizarea sarcinii incipiente
-analize urinare (sumar de urină și urocultura)
-examen de citologie Papanicolau, pentru detectarea unor patologii de col uterin
-screening pentru boli precum gonoree, chlamydia, sifilis, HIV, hepatită B, anticorpi de rubeolă și varicelă (profilul TORCH =T- toxoplasma, O-others: alte infecții precum sifilis, hepatite B, virusul Ebstein Barr sau virusul varicelo-zoosterian, R- rubeola, C-citomegalovirus, H-herpes simplex virus). Acestea sunt foarte importante, deoarece se pot transmite la făt și pot produce malformații grave, având prognostic sever, până la decesul acestuia. Anumite patologii din aceasta categorie beneficiază de tratament în cursul sarcinii sau de măsuri specifice la naștere care previn îmbolnăvirea fătului.

Anumite paciente cu risc (Determinat de către medic, pe baza istoricului medical și genetic al pacientei) poate realiza teste pentru tuberculoză, hepatită C, anemie, boli genetice precum fibroza chistică și fenilcetonurie, toxoplasmoză.

Prima ecografie, la care poți auzi pentru prima dată bătăile cordului fetal (cordul se dezvoltă din a 3a săptămână de sarcină) se realizează la prima vizită. Vârsta gestațională se poate aproxima după lungimea cranio-caudală a fătului. Ecografia are și rolul de a detecta viabilitatea fetală (fătul să fie viu), dar și localizarea intrauterină a sarcinii (excluderea sarcinii ectopice).

În săptămânile 12-13 de sarcină se efectuează morfologia de trimestru I, tot prin ecografie. Rolul ei este de a detecta anomaliile fetale timpuriu.
În primă fază, se realizează testul ce poartă numele de Bitest sau Dublu test (dry test de trimestru 1) și presupune:
-măsurarea Beta hCG-ului
-PAPP-A serică (proteina plasmatică asociată sarcinii). Noi recomandăm prelevarea de sânge în săptămânile 8-9 de sarcină, pentru rezultate cât mai relevante.
Aceste rezultate se corelează cu anumiți parametri constatați la ecografie – translucența nucală, dar și cu anumite date din istoricul și examenul clinic al mamei, care pot deveni factori de risc (greutatea, înălțimea, statusul de fumătoare, vârsta mamei, diabetul etc).
Această investigație nu poate oferi un diagnostic precis, ci doar un scor, sub forma unui risc de anomalii cromozomiale la făt – cum este, de exemplu, sindromul Down. Pentru confirmare, va fi necesară efectuarea unor investigații suplimentare.

Trimestrul II de sarcină – perioada cuprinsă între săptămânile 14 – 28 de sarcină

În această perioadă, burtica începe să devină vizibilă, fătul crește tot mai mult și este perioada marcată de aflarea sexului copilului (uneori, se poate afla din săptămâna 12) și de primele mișcări resimțite de mamă (după săptămâna 17).
Se efectuează investigații precum:
-analizele uzuale (hemoleucogramă, analize urinare etc), mai ales pentru detectarea anemiei și a modificărilor glicemiei
-testul de toleranță la glucoză (între săptămânile 24-28), indica de obicei de rutină, dar mai ales mamelor cu valori ale glicemiei a jeun peste 126 mg/ dl. Acest test presupune administrarea la mamă de 50 de g de glucoză, dimineața, înainte de a se consuma orice tip de mâncare sau băutură (nici măcar apă sau cafea), cu măsurarea glicemiei la o oră ulterior.

Între săptămânile 16-18 este recomandată efectuarea Triplu testului sau Quadruplu testului . Acestea măsoară nivelurile de beta HCG, AFP (alfa-fetoproteina), estriolul neconjugat și inhibin-A – doar la Quadruplu test. Acest test permite identificarea riscului de boli genetice cum ar fi sindromul Down, sau a defectelor de tub neural. Rezultatul este similar Dublu Testului – sub formă de risc crescut, ce necesită confirmare ulterioară (prin amniocenteză).

Testul complet integrat presupune măsurarea ecografică a translucenței nucale, măsurarea Papp-A în primul trimestru de sarcină și Quadruplu test-ul în trimestrul 2 ( acesta este cel mai sensibil test de detectare a anomaliilor cromozomiale, cu cele mai puține rate de rezultate fals-pozitive)

Morfologia fetală de trimestru 2 poate vizualiza anomalii fetale la nivelul organelor, anomalii de dezvoltare sau de structură, precum și caracteristicile placentei și a lichidului amniotic, circuitul sangvin în arterele uterine și cordul ombilical. Se evaluează sexul copilului și starea de bine fetală prin investigarea bătăilor cardiace fetale, a mișcărilor și a contracțiilor uterine.

Trimestrul III de sarcină – perioada de după săptămâna 28 de sarcină până la naștere ( nașterea are loc în mod normal între săptămânile 38-42 de sarcină)

În trimestrul III de sarcină, se realizează ecografia fetală cu biometrie fetală, care ajută la aflarea greutății și a dimensiunilor fătului, cât și caracteristici despre placentă. La ecografie se poate vizualiza prezentația (poziția fătului în burtică), dar aceasta se poate afla și prin manevre clinice de palpare.
Această ecografie mai poate detecta anomalii cardiace minore sau anomalii de sistem nervos sau musculo-scheletal.

Este esențială efectuarea unei culturi de secreție vaginală (examen bacteriologic) pentru depistarea infecției cu Streptococ de grup B. Această infecție este extrem de severă pentru făt, căruia îi poate fi transmisă la naștere și îl predispune la dizabilități semnificative sau deces. Această infecție poate fi tratată în timpul sarcinii, dar și prevenită la făt atunci când se cunoaște existența ei. Se vor efectua din nou și teste pentru detectarea infecției gonoreice sau cu Chlamydia.
Se vor efectua din nou analize de sânge și urină și monitorizarea ecografică în mod constant a stării de bine fetale, prin controale mai dese în ultimele săptămâni de sarcină.

Vom trece împreună prin tot acest set și îți vom acorda explicații la fiecare pas. Deși par extrem de multe, acestea sunt necesare pentru a te asigura că totul este în ordine. Trebuie să iei în calcul faptul că, uneori, rezultatele pot fi neconcludente și poate fi necesară repetarea unei anumite investigații, fără să fie vorba despre o suspiciune sau o complicație. Certitudinea unor rezultate este esențială.
Te așteptăm, în această perioadă frumoasă a vieții tale, să ne asigurăm împreună de starea ta de bine și de sănătatea ta și a fătului. Îți promitem cele mai înalte standarde și abordare cu profesionalism și dedicare.
Ne găsești de luni până vineri, între orele 08-20. Sună la 0256241277 și programează-te!

Cu ce va putem ajuta?