Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este o afecțiune maligna care afectează femeile. Apare la nivelul colului uterin, porțiunea inferioară a uterului care se continua cu vaginul.
Din punct de vedere anatomic, colul uterin se imparte in doua portiuni principale:
- Exocol: Exocolul alcatuieste portiunea externa a colului uterin, vizibilă în timpul examenului ginecologic. Acesta este tapetat de celule aplatizate și subțiri, numite celule scuamoase
- Endocol: Endocolul este portiunea interna a colului uterin si formează un canal numit canal cervical, ce conectează vaginul cu uterul. Este format din celule în formă de coloană secretoare de mucus, numite celule glandulare.
Linia de demarcație dintre endocol și exocol se numeste zona de transformare sau joncțiunea scuamocolumnară. Majoritatea cancerelor de col uterin se dezvoltă în această zonă.
Mecanismul de apariție al cancerului de col uterin
Ca si mecanism de apariție, dezvoltarea cancerului de col uterin este cauzata de mutații la nivelul ADN-ului celular din mucoasa colului uterin. Aceste mutatii determina o dezvoltare si o multiplicare anormală a celulelor de la acest nivel, ducând in timp la apariția cancerului de col uterin. Netratat la timp, cancerul de col uterin poate invada țesuturile și organele învecinate.
Cauzele apariției cancerului de col uterin
- Infecția cu Virus Papillomavirus Uman (HPV): principalul factor de risc al apariției cancerului de col uterin. Virusul Papillomavirus Uman (HPV) este un virus cu transmitere sexuala si este responsabil pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin. Există numeroase tipuri de HPV, dintre care unele cresc riscul de cancer.
- Fumatul: fumul de țigară conține substanțe chimice cancerigene, iar acestea contribuie la apariția cancerelor
- Sistem imunitar slăbit (Imunosupresia): HIV/SIDA, transplant de organe, anumite medicamente
- Anumite tipuri de anticoncepționale orale: s-a constatat ca utilizarea îndelungată a anumitor tipuri de anticoncepționale orale poate crește ușor riscul de apariție al cancerului de col uterin
- Sarcini multiple: riscul de apariție al cancerului de col uterin crește cu numărul de sarcini
- Istoric familial: exist un risc crescut la femeile cu mame sau surori care au avut cancer de col uterin
- Începerea timpurie a vieții sexuale: risc crescut la femeile care si-au început viața sexuală la o vârstă fragedă
- Parteneri sexuali multipli
- Infecții cu transmitere sexuală: herpesul genital, Chlamydia si alte infecții cu transmitere sexuală, au fost asociate cu o creștere ușoară a riscului de apariție a cancerului de col uterin.
Cine poate dezvolta cancer de col uterin?
Cancerul de col uterin poate apărea la toate femeile care si-au început viața sexuala. Conform NHS, cancerul de col uterin afectează mai frecvent femeile sub vârstă de 45 ani, dar poate apărea la orice vârstă.
Incidenta Cancerului de col uterin
Este important de reținut ca in România cancerul de col uterin este responsabil pentru 15% din totalul tumorilor maligne. Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, cancerul de col uterin ocupa primul loc ca tip de cancer din sfera cancerelor genitale la femei (fiind responsabil pentru aprox. 67% dintre acestea) si reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei.
Simptome:
În stadiile incipiente, cancerul de col uterin este adesea asimptomatic.
Pe parcurs pot apărea urmatoarele simptome:
- Sângerări vaginale anormale (între menstruații, după contact sexual, postmenopauză)
- Durere pelvină
- Durere la urinare sau la defecatie
- Scurgeri vaginale anormale (urât mirositoare, apoase sau cu sânge)
- Scadere în greutate mai importanta in decurs de cateva luni, fara modificarea dietei
Diagnosticul cancerului de col uterin se bazează pe:
- Examen ginecologic
- Testul Babeș-Papanicolau
- Testul HPV
- Colposcopie
- Biopsie de col uterin
Examenul ginecologic clinic
Examenul ginecologic este o etapă esențială în diagnosticul cancerului de col uterin, constând în inspecția vizuală și palparea atentă a organelor genitale externe și interne. Medicul evaluează aspectul colului uterin si poate detecta eventuale modificări de formă, consistență sau colorație ale colului uterin.
Testul Babeș-Papanicolau (Papanicolau) ca metoda de screening a cancerului de col uterin:
Testul Babes-Papanicolau este o analiză citologică (cito- bacteriologica) recoltata de medicul ginecolog in timpul consultului ginecologic si consta in prelevarea prin periaj a unor celule de la nivelul colului uterin și vaginului. Acestea sunt ulterior examinate microscopic pentru a se identifica eventuale modificări celulare si infecții genitale.
In Romania, normele actuale recomandă efectuarea anuala a examenului citologic Babeș Papanicolau la toate femeile cu vârste cuprinse intre 18 ani (care si-au început viața sexuala ) si 65 ani. Daca 3 examinări citologice consecutive anuale sunt normale, examinările citologice se pot efectua la intervale de 2 – 3 ani.
Testarea HPV (Tipizarea HPV)
Tipizarea HPV este o analiza genetica care detectează prezența virusului Papillomavirus Uman (HPV) la nivelul colului uterin, prin identificarea ADN-ului viral. Testul HPV poate fi recoltat concomitent cu testul Papanicolau sau separat. Tipizarea HPV identifica tulpini virale cu risc crescut de aparitie a cancerului de col uterin, permițând o monitorizare mai atentă a pacientelor.
Virusul Papillomavirus Uman (HPV) are peste 200 de tulpini, însă nu toate sunt cancerigene. Unele tulpini sunt considerate cu risc scăzut. Acestea provoacă cel mai frecvent apariția negi genitali.
Tulpinile HPV considerate ca fiind cu risc crescut pot duce la aparitia cancerului de col uterin și a altor cancere genitale.
Tulpini HPV cu risc crescut de cancer:
HPV 16 și 18: Responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial.
Alte tulpini HPV cu risc crescut: 31, 33, 35, 45, 51, 52, 56, 58 și 59.
Este important de reținut că infecția cu HPV nu determina obligatoriu apariția cancerului de col uterin. Sistemul imunitar al organismului poate elimina virusul în mod natural. Monitorizarea regulata ginecologica si tratarea la timp a leziunilor precanceroase, previn aparitia cancerului de col uterin.
Colposcopia
Colposcopia este o investigație care se efectuează cu ajutorul unui colposcop in cabinetul ginecologic si utilizată pentru a evalua mai amănunțit zonele suspecte identificate în urma testului Papanicolau sau a testului HPV. Colposcopul mărește imaginea si permite astfel prelevarea de biopsii țintite, de la nivelul zonele afectate ale colului uterin.
Biopsia de col uterin
Biopsia de col uterin se realizeaza prin chiuretaj biopsic si consta în prelevarea de probe tisulare seriate din toate zonele colului uterin si examinate microscopic. Biopsia de col uterin confirma diagnosticul de cancer de col uterin. Ofera informatii asupra tipului de cancer, a gradului de extensie locala, permițând astfel alegerea tratamentului optim.
Tratamentul Cancerului de Col Uterin
Tratamentul cancerului de col uterin variază in functie de stadiul bolii si are la baza Stadializarea FIGO a cancerelor de col uterin.
Stadializarea FIGO a cancerului de col uterin
Stadializarea FIGO (Fédération Internationale de Gynécologie et d’Obstétrique) este un sistem internațional utilizat pentru clasificarea stadiilor cancerului de col uterin si se bazează pe examinarea clinică, imagistică medicală (precum tomografia computerizată sau RMN) ( în unele cazuri si pe rezultatele biopsiei ganglionilor limfatici)
Stadiul 0 (Carcinom in situ):
Aceasta este considerată o formă precanceroasă a cancerului de col uterin și are șanse mari de vindecare. Celulele canceroase sunt prezente doar la nivelul stratului superficial al colului și nu invadeaza țesuturile adiacente.
Stadiul I:
Tumora este limitată la colul uterin și nu depaseste membrana bazală (stratul profund al colului uterin).
Stadiul I este subdivizat în IA (tumora este foarte mică) și IB (tumora este mai mare).
Stadiul II:
Cancerul se extinde dincolo de colul uterin, dar nu invadeaza peretele pelvin sau ganglioniii limfatici regionali
Stadiul II este subdivizat în IIA (tumora invadeaza portiunea superioară a vaginului sau parametrele uterine) și IIB (tumora invadeaza parametrele uterine si se extinde catre peretele pelvin: cervix uterin “în butoiaș” cu dimensiuni ≥ 6 cm).
Stadiul III:
Cancerul invadeaza parametrele uterine, țesuturile din jurul colului uterin si ganglionii limfatici regionali.
Stadiul III se subdivizeaza în IIIA (extindere de o singură parte a parametrelor) și IIIB (intereseaza ambele parametre uterine sau parametrul uterin de o parte și peretele pelvin).
Stadiul IV:
Cancerul invadeaza organele din jur (vezică urinară, rect) sau are metastaze la distanta (plămâni, ficat, oase) sau ganglioni limfatici la distanta.
Tratamentul cancerului de col uterin in functie de stadiul bolii:
Stadiile incipiente (0, I): In stadiile incipiente tratamentul poate consta in conizația colului uterin (excizia chirurgicală a unei porțiuni a colului uterin) sau trahelectomie (excizia colului uterin cu conservarea uterului).
Stadii avansate (II, III, IV): Stadiile avansate de boala necesita o conduita mai radicala: tratamentul chirurgical consta in histerectomie radicală – excizia uterului, a colului uterin, a părții superioare a vaginului și a țesuturilor din jur) si in functie de stadiul de boala se poate insoti de radioterapie (iradierea zonei afectate) și chimioterapie (administrarea de medicamente citostatice pentru distrugerea celulelor canceroase).
Vaccinarea HPV și alte măsuri de prevenție a cancerului de col uterin
In Romania se distribuie actual 3 tipuri de vaccinuri HPV. Toate vaccinurile HPV protejează împotriva tulpinilor 16 și 18 HPV (responsabile de majoritatea cancerelor de col uterin și s-au dovedit a fi sigure și eficiente în prevenirea infecției cu HPV și a cancerului de col uterin.
Este important de reținut:
- Prezența unuia sau mai multor factori de risc nu înseamnă neapărat că o femeie va dezvolta cancer de col uterin.
- Infectiile cu HPV tratate la timp si monitorizate previn aparitia cancerului de col uterin.
- Sistemul imunitar al organismului poate elimina virusul HPV din organism în mod natural.
- Faptul că majoritatea cancerelor de col uterin se dezvoltă la joncțiunea scuamocolumnară, face ca acest tip de cancer sa poata fi diagnosticat in stadii incipiente. De aceea, screeningul anual prin testul Babeș-Papanicolau este esențial pentru depistarea precoce a celulelor anormale.
- Testul HPV poate fi recoltat concomitent cu testul Papanicolau sau separat.
Preventia cancerului de col uterin:
- Vaccinarea împotriva HPV
- Testul Babeș-Papanicolau: screening anual pentru depistarea precoce a celulelor anormale.
- Sexul protejat si limitarea numărului de parteneri
- Menținerea unui sistem imunitar puternic: alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate
- Evitarea fumatului
Resurse:
- Ministerul Sanatatii: http://old.ms.ro/documente/Ghid%208_8292_6001.pdf
Autor: